Piščančji paprikaš z žličniki

Sestavine:
- 4 piščančja bedra cca. 900g-1kg (lahko tudi posebej krače, stegna, lahko dodate tudi kakšno perutničko; važno je samo, da je meso s kostmi in kožo)
- 1 večja čebula
- 2 večja stroka česna
- 2 rumeni papriki baburi
- 2 paradižnika (1 narežemo, 1 s paličnikom spasiramo)
- 1,5 žlica paradižnikovega koncentrata
- žlica dimljene mlete rdeče paprike
- 2 dl kokošje jušne osnove
- žlička kisa
- sol
- sveže mleti poper
- ščepec sladkorja
- sveži peteršilj, rožmarin
- olivno olje (vsaj 1dl)


Za žličnike:
- 1 jajce
- 2 jž moke
- par kapljic olivnega olja
Nasvet: Količino lahko podvojite, če jih imate tako radi kot jaz. Vendar pazite, ker je jed dokaj gosta in ne bo 'prostora', zato v tem primeru predlagam, da jih skuhate posebej v slanem kropu in potem s penovko preložite v paprikaš.




Na segretem olivnem olju na hitro popečemo posoljena in popoprana bedra z obeh strani, le toliko da se zlatorumeno zapečejo. Dodamo na drobno nasekljano čebulo, pražimo še vsaj dobrih 5 min, dodamo še na tanke lističe narezan česen. Bedra vmes še malo obrnemo. Dodamo dimljeno mleto papriko, narezani sveži papriki in 1dl vode. Ne mešamo s kuhovnico, pač pa lonec samo primemo za ročaja in premešamo. Dodamo še narezan in pasiran paradižnik, paradižnikov koncentrat, ščepec sladkorja, nasekljan peteršilj, rožmarin, žličko kisa, zalijemo z jušno osnovo in toliko vode, da dobro prekrije sestavine. Poklopimo in pustimo, da se kuha 1 uro in pol (ni lepšega od tega, ko gre meso kar samo s kosti in je sočno za prste obliznit, kajne?). Vmes parkrat 'premešamo' tako, kot sem zgoraj napisala in po potrebi dolivamo vodo, proti koncu tudi po potrebi dosolimo, popramo po okusu.


V skledici z vilico razžvrkljamo jajce, dodajamo moko, dobro premešamo in dodamo še par kapljic olja. Z malo žlico zajemamo žličnike in jih vkuhavamo v lonec s paprikašem, cca. 10 minut pred koncem kuhanja.
Zraven lahko postrežemo še kislo smetano in zeleno solato.





Pa dober tek! :)



Komentarji