Zelenjavni cmoki

Sestavine: (za 4 večje cmoke; če jih želite narediti brez kuhanih jajc, potem jih lahko oblikujete več)
- 4 žemlje (jaz uporabim tudi kakšno pirino, koruzno ali polnozrnato) ali enaka količina kruha
- cca. skodelica mleka
- 1 čebula
- olivno olje
- cca. 300 g kuhane zelenjave (4 skodelice): brokoli, cvetača, korenje, bučke (po želji tudi krompir)
- sol, poper
- mleta kumina, peteršilj, majaron
- 1 jajce
- mešanica semen (bučina, lanena, sezamova, sončnična)
- 4 kuhana jajca
- moka in krušne drobtine po potrebi




Na olivnem olju popražimo nasekljano čebulo in na kocke narezane žemlje oz. kruh. Preložimo v sekljalnik in prelijemo z mlekom in razžvrkljanim jajcem. Dodamo kumino, majaron, peteršilj in narezano kuhano zelenjavo, solimo in popramo po okusu. Rahlo premešamo, nato dobro sesekljamo in pustimo, da se tekočina vpije. Po potrebi dodamo še malo moke in krušnih drobtin, da lahko oblikujemo lepe cmoke.


Iz pripravljene mase oblikujemo cmoke. V dlani oblikujemo debelejše kroge in na sredino položimo kuhano jajce ter dobro 'zapremo' in oblikujemo v kroglo. Kuhamo v slanem kropu cca. 10-15 min. Kuhane jih s penovko preložimo na krožnik in povaljamo v mešanici semen, katera lahko predhodno tudi malo popražimo.




Pa dober tek! :)

Komentarji