Lignji po kraško & polenta s parmezanom in kislo smetano

Sestavine:
- 500 g očiščenih lignjev
- 3 večje rezine pršuta
- 1 manjša rdeča čebula
- 2-3 stroka česna
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 manjši krompir
- 350 g sesekljanih paradižnikov (pelatov)
- 1 žlička paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička mlete dimljene paprike
- žlička na drobno sesekljanih kaper
- lovorov list
- par vejic peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- 1/3 čž sladkorja
- olivno olje
- voda po potrebi


Nasvet: Lahko dodate tudi čili po želji, kakšno olivo ali nasekljan inčun. Pazite pa pri dodajanju soli, saj so že same sestavine dosti slane.


Polenta:
- 1 skodelica polente
- 3 skodelice vode
- 1/2 čž soli
- 1 čž olivnega olja
- 40 g naribanega parmezana
- 1 jž kisle smetane
- maslo za ponev







Postopek:
1. Na olivnem olju (cca. 0,3 dl) popražimo na drobno sesekljano čebulo, dodamo na kolobarje narezane lignje in nato sesekljan česen in na trakce narezan pršut.
2. Dodamo na drobne kockice narezan krompir in lovorov list. Pražimo dokler se lignji ne zmehčajo (cca. 5 min).
3. Nato dodamo paradižnikov koncentrat, premešamo. Dodamo še vino in cca. 1/3 čž sladkorja. Malo pokuhamo in nato dodamo še peteršilj, pelate in cca. 1 dl vode. Solimo ter popramo po okusu. 
4. Pustimo kuhati cca. 50 min - 1 h. Občasno premešamo in po potrebi dolijemo vodo.
5. Medtem pripravimo polento. Osoljeno vodo zavremo, dodamo olivno olje ter polento. Mešamo 2-3 min, dokler se polenta ne zgosti. Odstavimo. Primešamo ji kislo smetano in parmesan. Še vročo polento vlijemo na rahlo naoljen pekač in pustimo da se ohladi.
6. Ohlajeno polento izrežemo v poljubne oblike in popečemo na maslu.


Pa dober tek! :)

Komentarji