Barvanje pirhov nad paro

Postopek:


1. Jajca moramo prvo 'pobeliti' oz. 'razbarvati', če želimo,da bo učinek močnejši in lepši.
To storimo tako, da damo jajca v hladno vodo s kisom (beli, alkoholni za vlaganje) v razmerju 1:1 in kuhamo približno 10 - 15 minut. Voda se bo začela peniti in rjavkasta barva lupine odstranjevati. To peno sproti odstranjujemo s pomočjo penovke. Skuhana jajca pod mlačno tekočo vodo s pomočjo čiste gobice za posodo (groba stran) rahlo podrgnemo in odstranimo še zadnje ostanke 'barve'.

2. Nato v loncu zavremo vodo in nanj postavimo cedilo, ki se prilagaja njegovi velikosti. Voda se ne sme dotikati cedila. Vanj položimo jajca, narahlo pokapamo s kisom in hitro posujemo z izbrano barvo v prahu za pirhe. Pokrijemo s pokrovom od lonca, da se pod paro sama začnejo 'barvati'. Odstranimo pokrov in postopek ponovimo. Ponavljamo do željenega efekta. Za bolj pastelne barve bo 1x-2x dovolj. Jaz najraje uporabim kombinacijo modre in rdeče, kot vidite na priloženih slikah.
3. Obarvane pirhe speremo pod hladno tekočo vodo. S pomočjo mehke strani gobice za posodo odstranimo odvečno barvo.
4. Po želji pirhe še 'zloščimo' z vatko z olivnim oljem, kokosovim maslom ali koščkom špeha (slanine).

Nasvet: - Lansko leto nisem imela alkoholnega kisa za vlaganje in sem namesto tega uporabila navadni mešani solatni kis. Rezultat je bil enak.
             - Ko jajca polagamo na cedilo, jih ne natlačimo preveč skupaj, sploh v primeru, da želimo različne odtenke. Ko želimo zamenjati barvo, cedilo speremo.
             - Če želimo vzorec vodnih mehurčkov, morja, galaksije ipd... izmenično uporabljamo več kisa in malo vode pri barvanju. Če pa želimo bolj pastelno prelivanje, pa poškropimo med barvanjem kar z vodo. Sami vzorec pa bo odvisen tudi od lupine jajca, barv za pirhe ipd. Vsekakor bodo lepi in unikatni. :)

      
Pokukaj tudi na Instagram profil @gourmantica !
Pa lepe Velikonočne praznike Vam želim in dober tek! :)

Komentarji

Objavite komentar