Čokoladna pita

Sestavine:


Za testo:
- 75 g masla (hladnega)
- 1/2 vrečke vanilijevega sladkorja
- 30 g sladkorja
- 125 g moke
- 13 g mletih mandljev (lahko uporabimo tudi orehe, lešnike ali pa kar mešanico vseh)
- 1/2 žlice kisle smetane
- 2 žlici hladne vode


Za čokoladno kremo:
- 120 g temne čokolade
- 250 ml smetane za stepanje


Opomba: Sestavine zadoščajo za 4 mini pite. V primeru da uporabimo veliki pekač za pite, količine sestavin podvojimo.




Priprava:
1. V skledo presejemo moko, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, mlete mandlje oz. oreščke ter hladno na kockice ali debelejše lističe narezano maslo. Sestavine na hitro nadrobimo s prsti (da dobimo krušnim drobtinam podobno mešanico).
2. Dodamo še kislo smetano in vodo.
3. Zamesimo testo ter ga oblikujemo v hlebček, ki ga zavijemo v prozorno folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.
Nasvet: Če je testo presuho mu dodamo še malo hladne vode. Testo se ne sme prijemati površine pa tudi pretrdo ne sme biti.


4. Manjši pekač za pite (ali v tem primeru 4 mini pite) namastimo z maslom in poprašimo z moko.
5. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini (debeline cca. 3mm) in ga pazljivo prenesemo na pekač. S prsti ga rahlo pritisnemo na dno in obod pekača, nato s pomočo valjarja porežemo odvečno testo. Dno testa v pekaču prebodemo z vilico, prekrijemo s folijo za živila in ga še za 30 minut postavimo v hladilnik.




6. Pečemo v segreti pečici na 180°C do zlatorjave barve.
7. Medtem ko se testo peče, pripravimo čokoladno kremo. V kozici segrejemo smetano za stepanje ter ji dodamo na koščke nasekljano čokolado. Na rahlem ognju z metlico dobro mešamo dokler ne dobimo lepe gladke in sijoče kreme.
8. Kremo vlijemo na pečeno testo. Pekač narahlo potresemo, da se krema enakomerno razporedi.


9. Pito pustimo, da se dobro ohladi in krema strdi. Najbolje da jo čez noč postavimo v hladilnik.







Slastno pito po želji okrasimo s svežim sadjem, praženimi mandljevimi lističi, orehi, lešniki, kokosom ipd.


Pa dober tek! ;)

Komentarji

  1. Pozdravljeni. Zanima me, kako dolgo približno vi pečete testo? Sama namreč nisem nikoli čisto prepričana kdaj je dovolj zlatorjave barve:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni.:)Čas peke je odvisen od velikosti samega pekača oz. pite. V mojem primeru manjših pit je bilo okrog 15-20 minut dovolj. Za večjo priporočam, da čas peke podaljšate na 25-30 minut. ;)

      Izbriši

Objavite komentar