Ajdovo-orehove palačinke z jabolki in praženimi oreščki

Sestavine:
-70 g ajdove moke
- 30 g moke
- žlica mletih orehov
- 1 jajce (vel. M)
- 1,2 dl vode
- 0,3 dl mleka
- ščep soli
- kokosovo maslo za ponev


Za nadev:
- 1 jabolko
- 1 žlica rjavega sladkorja (lahko tudi več, če jabolka niso preveč sladka; po okusu)
- 1/2 vrečice vanilijevega sladkorja
- košček masla
- žlička cimeta
- polna žlička gustina
- cca. 2 dl vode + po potrebi
- malo limoninega soka


Praženi oreščki:
- 3 skodelice mešanih oreščkov (mandljevi lističi, indijski oreščki, orehi)
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1/2 žličke soli


Dodatek: med; pasirana skuta, quark skuta (pusti sveži sir), v vodi ali rumu namočene rozine




Postopek:
1. Sestavine za palačinke zmešamo in maso pustimo, da malo odstoji.
2. Medtem pripravimo nadev. Jabolko olupimo in narežemo na majhne kockice. V segreti ponvi razpustimo košček masla, dodamo sladkor, premešamo ter dodamo še jabolko, premešamo in dušimo na rahlem ognju cca. 30 sekund. Nato dodamo par kapljic limoninega soka, cimet in vodo z gustinom. Pustimo, da se zgosti in jabolka zmehčajo ter občasno premešamo in dolijemo malo vode po potrebi.
3. V segreto suho ponev stresemo oreščke, jih občasno malo premešamo. Ko 'zadišijo', jih potresemo s sladkorjem in soljo. Ogenj malo zmanjšamo in mešamo dokler se sladkor ne začne topiti. To delamo zelo hitro, da nam oreščki in sladkor ne zagorijo (ne smejo biti grenki). Še vroče pražene oreščke prestavimo iz ponve na krožnik.




4. Palačinke spečemo na kokosovem maslu. Nadevamo s slastnimi jabolki, prelijemo z medom in posujemo z oreščki. Na krožnik dodamo še žlico premešane pasirane skute s quark skuto in namočene rozine.


Pa dober tek! :)

Komentarji