Bakalar s krompirjem

Sestavine:
- 600 g bakalarja (polenovke)
- 800 g - 1 kg krompirja
- 1 rdeča čebula
- 3-4 stroki česna
- olivno olje
- sol
- poper in poprova zrna
- peteršilj (sesekljan, cca. 1 žlica)
- rožmarin, timijan (sesekljan, cca. 1 žlica)
- voda po potrebi


Nasvet: - Kupimo fileje svežega ali zamrznjenega bakalarja. V primeru sušenega, ga je treba kar dolgo namakati v vodi.
             - Če imamo možnost, uporabimo sveže začimbe, ne bo pa nič narobe, če kupimo suhe.
             - Uporabimo kvalitetno ekstra deviško olivno olje, saj bomo le tako dosegli tisti pravi okus.
           


Postopek:
1. Na segretem olivnem olju (0,5 dl) pražimo na drobno nasekljano čebulo toliko časa, da se popolnoma razpusti in dobro zmehča (nikakor ne sme porjaveti!).
2. Dodamo še na lističe narezan česen ter na kockice narezan bakalar. Premešamo in nato dolijemo toliko vode, da prekrije sestavine. Solimo, popramo ter dodamo žličko črnih poprovih zrn, sesekljan peteršilj, rožmarin in timijan.
3. V lonec z bakalarjem dodamo še olupljen in na kolobarje narezan krompir ter dolijemo še toliko vode, da prekrije sestavine.
4. Ogenj povečamo,  pokrijemo do 3/4 s pokrovom in pustimo da zavre, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo 1 uro. Po potrebi dolivamo vročo vodo (le toliko, da je za 1-2 prsta nad sestavinami) in če je potrebno, dosolimo po okusu.
5. Nato z vilico ali tlačilko čisto na hitro 'pretlačimo' (ne v pire, ampak na koščke!) za cca. eno skodelico skuhanega krompirja v loncu, da enolončnico malo zgostimo. Kuhamo še cca. 5 min.
6. Po želji ga postreženega pokapamo še z dobrim ekstra deviškim olivnim oljem.


Pa dober tek! ;)

Komentarji