Germknödel

Sestavine:
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa
- 300 ml toplega mleka
- 60 g sladkorja
- 1 vanillin sladkor
- 1 jajce
- 60 g masla sobne temperature
- naribana lupinica 1 limone
- ščep soli
- borovničev džem (lahko tudi slivov, iz gozdnih sadežev, .. po izbiri)
- mleti mak in sladkor v prahu za posip


Za vanilijevo omako:
- 400 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 80 g sladkorja
- 1 strok vanilije ali par kapljic arome
- 1,5 žlica gustina


Nasvet: - Količine sestavin so za cca. 10-13 kvašenih cmokov. Cmoki so res kar veliki, tako da lahko količine zmanjšate po potrebi (1/2).
             - Če slučajno niste ljubitelji vanilijeve omake ali pa se zgodi, da nimate vseh sestavin pri roki, jih lahko kuhane prelijete tudi z raztopljenim (rjavim) maslom s sladkorjem in posujete z makom. Po želji. Oboje je slastno. 




Postopek:
1. Zmešamo 100 ml toplega mleka, kvas in žlico sladkorja ter pustimo, da se naredi kvasec (cca. 15 min).
2. V večjo posodo stresemo moko, ob robu posode posolimo, na sredini pa naredimo jamico in vanjo stresemo kvasec. Začnemo s kuhovnico rahlo mešati ter dodamo še ostale sestavine.
3. Zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo počivati 30-40 min.
4. Vzhajano testo razdelimo na cca. 10-13 kroglic ter vsako na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog (ne pretenko; le toliko, da bomo lahko zaprli čez nadev).
5. Na sredino vsakega kroga damo po 1 žlico poljubnega nadeva. Testo dobro zapremo oz. oblikujemo v cmok. Če je testo poprijelo malo preveč moke z delovne površine oz. ga stežka dobro zapremo, prste malo pomočimo v vodo.
6. Nadevane cmoke pustimo pokrite na rahlo pomokani površini vzhajati še 20 min.
7. Cmoke kuhamo v malo posoljenem kropu cca. 7-10 min ali poklopljene na pari cca. 20 min. Opomba: Cmoki med kuhanjem zelo narastejo, zato priporočam, da kuhate max. po 3 skupaj v velikem loncu. Če so kuhani, lahko preverimo z zobotrebcem (če ostane čist, so kuhani).




8. Pripravimo vanilijevo omako. V kozici na zmernem ognju segrejemo mleko in semena vanilije. Ogenj zmanjšamo.
9. V drugi posodi z metlico vmešamo rumenjake, sladkor, gustin in malo hladnega mleka.
Mešanico počasi prilijemo v vroče mleko v kozici in na rahlem ognju neprestano mešamo (!), dokler ne dobimo fine gladke in sijoče goste omake.
10. Kuhane cmoke serviramo na krožnik, prelijemo z vanilijevo omako in posujemo s sladkorjem v prahu in mletim makom.




Božansko kajne? Pa dober tek! :)

Komentarji