Hrustljavi šparglji in mango v solati

Kot velika ljubiteljica špargljev komaj čakam njihovo sezono. Naj bodo divji ali gojeni, na mojem krožniku jih ne manjka. Celo 'zaloge' si naredim v zamrzovalniku, ko se njihova sezona bliža koncu, za še tisto malo gušta za brbončice. :)
Tokrat sem pripravila pravo osvežilno solato, božansko kombinacijo, ki je prava eksplozija okusov za naše brbončice. Recept pa je zelo preprost in nam ne vzame veliko časa.


Sestavine: (1 porcija)
- 8-10 špargljev
- 1/2 večjega manga
- 4 rezine dimljene pancete
- 50 g slanega sira
- skodelica orehov in mandljevih lističev
- pest listov mlade rdeče blitve (lahko tudi špinače)
- olivno olje
- žlica rjavega sladkorja
- 1/2 žličke soli


Za solatni preliv:
- žlica gorčice
- žlica medu
- 1/3 žličke soli
- ščep popra
- 1/3 žličke mletega koriandra
- 2 žlici sveže stisnjenega soka limone
- žlica olivnega olja




Postopek.
1. Špargljem odlomimo 'olesenele' dele. Enostavno jih 'prepognemo' in sami počijo na določenem mestu. Te dele si shranimo recimo za juho ali omako.
2. Šparglje narežemo na večje dele. V ponvi segrejemo žlico olivnega olja in hrustljavo popečemo rezine pancete. Panceto shranimo na krožnik in v ponev dodamo še 2 žlici olivnega olja in narezane šparglje (tako se bodo navzeli okusa pancete, zato jih ni potrebno dodatno soliti). Šparglje na zmernem ognju na hitro popražimo (cca. 3 - max. 5 min; le toliko, da se malo zmehčajo in zadišijo, vsekakor pa morajo ostati dovolj čvrsti in hrustljavi).
3. Vzamemo drugo čisto ponev ter jo dobro segrejemo. Na suho segreto ponev dodamo orehe in mandljeve lističe. Vmes jih malo premešamo. Ko zadišijo, ogenj zmanjšamo ter jih potresemo z žlico rjavega sladkorja in pol žličke soli. Mešamo, dokler se sladkor ne začne topiti. Odstavimo z ognja ter v vroči ponvi še na hitro premešamo, da sladkor in sol 'zajameta' oreščke. Pretresemo na krožnik.
4. Iz danih sestavin pripravimo (zmešamo) solatni dressing oz. preliv.
5. Preostane nam samo še, da solato sestavimo na krožnik: pest listov mlade rdeče blitve ali špinače, šparglji, na rezine narezan mango, rezine pancete (prepolovimo), nadrobimo slani sir, posujemo z oreščki, prelijemo s slastnim dressingom in uživamo.


Enostavno božansko kajne? Pa dober tek! :)

Komentarji