Sladke puhaste bombetke

Sestavine:
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa
- 300 ml toplega mleka
- 60 g sladkorja
- 1 vanillin sladkor
- 1 jajce
- 60 g masla sobne temperature
- ščep soli
- marmelada ali džem po izbiri
- sladkor v prahu za posip
- 1 jajce + 0,5 dl vode za premaz




Sladke puhaste bombetke z borovničevim džemom... Yuummm! :)


Postopek:
1. 100 ml toplega mleka, kvas in žličko sladkorja skupaj premešamo. Pustimo, da se naredi kvasec (cca. 15 min).
2. V večjo posodo stresemo/presejemo moko, ob robu posode posolimo, na sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo kvasec ter dodamo še vse ostale sestavine.
3. Zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo na toplem počivati 1h.
4. Vzhajano testo razdelimo na 12 - 14 kroglic ter vsako na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog (ne pretenko; le toliko, da bomo lahko zaprli čez nadev).
5. Na sredino vsakega kroga damo zvrhano žličko poljubnega nadeva ter testo dobro zapremo; oblikujemo v kroglico oz. cmok.
Nasvet: Če je testo poprijelo malo preveč moke s površine ali pa ga le stežka dobro zapremo, prste malo pomočimo v vodo ali pa testo okoli nadeva narahlo premažemo z vodo.
6. Nadevane kroglice preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Jajce in vodo z metlico dobro razžvrkljamo. S čopičem premažemo bombetke in jih pustimo na toplem vzhajati še 20 min.
7. Pečemo jih na papirju za peko na 180°C cca. 13 min.
8. Omamno dišeče potresemo še s sladkorjem v prahu in uživamo.

Pa dober tek! :)





Komentarji