Bolonjska omaka

Sestavine:
- 500 g mletega mešanega mesa (govedina, svinjina)
- 1 srednje velika čebula
- 1/2 manjše rdeče čebule
- 3 stroki česna
- 1 manjši do srednje velik korenček
- 1 steblo zelene
- 5 dl pasiranega paradižnika
- 2 dl goveje jušne osnove ali žlička 'vegete'
- 1 zvrhana čž rjavega sladkorja
- sol
- poper
- po 1 čž suhe zelene, bazilike, timijana
- 1 - 2 vejici peteršilja
- 0,5 dl olivnega olja
- vode po potrebi




Postopek:
1. V loncu segrejemo olivno olje, dodamo čisto na drobno sesekljano čebulo, jo rahlo posolimo ter premešmo. Na zmernem do močnem ognju pražimo, dokler se popolnoma ne zmehča; do zlate/zlatorjave barve.
Nasvet: Ta korak je zelo pomemben, zato naj se nam nikamor ne hiti. Čebula se mora dobro zmehčati, toliko, da se zgosti ter skoraj razpade.
2. Primešamo še meso, pražimo ter mešamo toliko časa, dokler na videz ni več surovo oz. dokler se rahlo ne zapeče.
3. Dodamo še na čisto tanke lističe narezan česen, na drobno nariban korenček ter na drobno sesekljano zeleno. Premešamo in pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo še začimbe, sladkor ter solimo in popramo po okusu.

4. Dolijemo še jušno osnovo in pasiran paradižnik ter toliko vode, da prekrije sestavine.
5. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, do 2/3 pokrijemo in pustimo kuhati 2 h (lahko tudi več). Občasno premešamo in dolivamo vodo po potrebi (le toliko da na koncu za cca. 2 prsta prekrije sestavine).


Pa dober tek! :)

Komentarji