Borovničeve mini pite

Sestavine:


Za krhko testo:
- 250 g moke
- 160 g hladnega masla
- 60 g sladkorja v prahu
- ščep soli
- 1 jajce


Za nadev:
- 180 g borovnic
- 40 g rjavega sladkorja
- 1 vanillin sladkor (10 g)
- 10 g gustina
- žlica vode


Nasvet: - Količina sestavin zadošča za s krhkim testom dekoriranih mini pit v pekačih premera 10 cm. Lahko pa naredite 8 mini pit brez dekoracije (pletenic, mreže, ...). V tem primeru bo potrebno povečati količino sestavin za nadev. 
             - Testo lahko naredite tudi dan prej in ga vzamete naslednji dan iz hladilnika, ko si najdete čas za peko.
Postopek:
1. Moko, sladkor in sol dobro premešamo. Dodamo na kockice narezano hladno maslo ter s hladnimi (!) rokami vse skupaj na hitro nadrobimo, da dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo. Dodamo še jajce. Na hitro zagnetemo testo, ga oblikujemo v kepo, ovijemo v prozorno folijo za živila ter ga postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.
2. Ohlajeno testo razdelimo na 8 enakih delov. Na rahlo pomokani površini 6 delov (ostala 2 pustimo za dekoracijo) razvaljamo v krog cca. 2-3 mm debeline, ter vsakega preložimo na pekač. Testo s prsti pritisnemo na dno in obod pekača ter dno z vilico prepikamo.
3. Tako pripravljeno testo v pekačih položimo še za cca. 30 min do 1h v hladilnik.
4. Na rahlo pomokani površini razvaljamo preostala dela testa. Lahko razvaljamo v pravokotnike in izrežemo trakove, iz katerih spletemo pletenice ali pa trakove prepletemo v klasični obliki mreže; po želji. Na sliki spodaj imamo še 1 način s pletenico (pita s hruškami).
5. Če imamo večje borovnice, jih prerežemo na polovice, manjše pa pustimo cele. V posodi premešamo borovnice, rjavi sladkor, vanillin sladkor in gustin premešan z žlico vode.
6. Pekače s testom vzamemom iz hladilnika ter jih nadevamo. Čez nadev položimo poljubno dekoracijo in jo narahlo pritisnemo k robovom testa (če noče držati skupaj, lahko na tem delu dodamo kapljico vode).
7. Pite pečemo v segreti pečici na 180°C 20 min.

Pa dober tek! :)

Komentarji