Češnjev kolač z rikoto in zdrobom

Sestavine:
- 40 dag pšeničnega zdroba
- 40 dag moke
- 1 jajce (vel. M)
- 1 čž pecilnega praška
- 35 dag sladkorja
- 1/2 vrečice vanilijevega sladkorja (5 g)
- 1 jž rikote
- 0,7 dl mleka
- 0,2 dl (olivnega) olja
- 1 čž limonine lupinice
- ščep soli
- skodelica izkoščičenih češenj (za cca. 1,5 kozarec; češnje razpolovimo)
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip


Opomba: Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.




Postopek:
1. Moko, pšenični zdrob, pecilni prašek in sol dobro premešamo (z vilico ali metlico razrahljamo).
2. Rumenjak, vanillin sladkor in polovico sladkorja z metlico dobro vmešamo, nato pa primešamo še limonino lupinico, mešanico z moko, mleko, olje in rikoto.
3. Beljak s postopnim dodajanjem preostalega sladkorja stepemo v sijoč sneg ter ga z lopatico nežno (postopoma) primešamo k mešanici z rumenjakom.
4. Pekač namastimo z maslom. Po dnu položimo 1/2 češenj, prelijemo z maso za kolač ter po vrhu položimo preostalo polovico češenj. Češnje na vrhu s prsti narahlo potisnemo v testo (ne celih, do cca. 1/2 - 2/3).
5. Pečemo v segreti pečici na 180°C 30 min.
6. Pečen kolač potresemo s sladkorjem v prahu in uživamo.


Pa dober tek! :)

Komentarji