Goveji golaž

Sestavine:
- 500 g govedine (najboljša izbira je bočnik, vratovina; mlado goveje oz. junčje meso)
- 500 g čebule (cca. 1 rdeča, 2 rjavi)
- 3 stroki česna
- 1 srednje velik korenček
- 25 g paradižnikovega koncentrata
- 15 g mlete rdeče paprike (1/2 sladke, 1/2 dimljene)
- 0,5 dl suhega rdečega vina
- 0,7 dl olja
- 1 lovorov list
- 1/2 čž suhega majarona
- sol
- poper
- 0,6 L vode (+ po potrebi)




Postopek:
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo. Korenček na najmanjši ribež naribamo in ga nato še malo nasekljamo. Goveje meso narežemo na poljubne kocke.



2. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo ter jo malo posolimo. Na rahlem do zmernem ognju jo pražimo toliko časa, dokler se popolnoma ne zmehča in rahlo karamelizira. Traja kar nekaj časa, vendar je to zelo pomembno, naj se nam nikamor ne mudi.

3. Nato dodamo česen, paradižnikov koncentrat in papriko. Premešamo ter še malo popražimo.
4. Dolijemo še vino in pokuhamo. Nato dodamo še meso in korenček ter pražimo toliko časa, dokler meso ne spusti lasten sok oz. na videz ni več surovo.
5. Dodamo še lovorov list, majaron, sol in poper. Premešamo ter dolijemo vodo.

6. Pokrijemo in kuhamo cca. 3-4 ure. Lahko tudi več oz. dokler se omaka fino ne zgosti. Po potrebi vmes dolivamo vodo.
7. Golaž lahko postrežemo s polento, njoki, fuži... Po želji. Zraven pa se odlično prileže še solata s česnom in bučnim oljem.

Pa dober tek! :)


Komentarji