Hitri ajdov kruh z orehi

Veste tisti občutek, ko se ti zalušta ajdov kruh z orehi in nimaš časa za gnetenje in potem še vzhajanje... Se kar zavleče ane, ti pa bi takoj vročega na mizi, da zadiši.. Hmm.. Potem je ta recept prava izbira. Kruh je zelo fin, ravno prav hrustljav, puhast ... skratka božanski! Jaz ga imam najraje v kombinaciji z dobrim maslom in medom. :)


Sestavine: (za 1 manjši kruhek)
- 60 g ajdove moke
- 30 g bele pšenične moke
- zvrhana žlička pecilnega praška
- 1/2 žlice kisle smetane
- 1 jajce
- 1 dl mineralne vode (Radenske)
- za cca. pest orehov (malo jih nalomino, malo pustimo celih; po želji)
- žlica olja (jaz vedno uporabljam olivno olje; po želji)
- ščep soli ali 1/2 čž; po okusu
- ščep sladkorja


Opombe: - Količine sestavin zadoščajo za 1 manjši 'porcijski' kruhek, katerega sem spekla kar v keramičnem pekaču za soufflé, premera 11 cm in 7 cm višine. Lahko spečete več takih manjših kruhkov ali pa se odločite za večjega (količine sestavin prilagodimo).
                - Zmes je kar dosti tekoča, bo pa med peko narasla, tako da je ne vlijemo čisto do vrha pekača.
                - Če se odločite količino sestavin samo podvojiti, priporočam, da vseeno uporabite samo 1 večje jajce, ostale količine pa podvojite. Namesto dodatnega jajca pa dodamo še žlico olja in mineralne vode. Zakaj? Preprosto zato, ker gre za zelo majhno količino in bosta 2 jajci vsekakor preveč.




Postopek:
1. Jajce z metlico stepemo. Dodamo olje ter še enkrat dobro stepemo. Dodamo še kislo smetano, stepemo.
2. Ajdovo moko, belo pšenično moko, pecilni prašek, sol in sladkor posebej dobro premešamo.
3. K jajcu začnemo postopoma izmenično dodajati moko ter mineralno vodo. Vmes z metlico dobro mešamo.
4. Ko dobimo fino enotno zmes (naredili se bodo mehurčki, nič zato), narahlo primešamo še orehe.
5. Pekač malo namastimo z maslom in poprašimo z moko ter vanj vlijemo pripravljeno zmes.
6. Pečemo v segreti pečici na 190°- 200°C 30 min.




Simpl deliš's kajne? Pa dober tek! :)

Komentarji