Pirina orehovo-lešnikova pita

Sestavine:
Za testo:
- 40 g pirine moke
- 60 g bele pšenične moke
- 25 g sladkorja
- 40 g margarine z maslom (npr. Rama Butter)
- 16 g kisle smetane
- 3 g vanilijevega sladkorja
- 1/2 rumenjaka (jajce vel. L)


Za nadev:
- 1 beljak (jajce vel. L)
- 10 g rjavega sladkorja + 10 g sladkorja
- 13 g mletih orehov
- 12 g mletih lešnikov
- 40 g mešane marmelade


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.




Postopek:
1. Margarino z maslom in sladkor z električnim mešalnikom penasto vmešamo. Med mešanjem nato postopoma dodajamo še rumenjak, kislo smetano, vanilin sladkor ter moko, dokler ne dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo.
2. Testo na hitro dokončamo z rokami ter ga oblikujemo v kepo, katero na rahlo pomokani površini enakomerno razvaljamo v krog premera 18 cm.
3. Testo s pomočjo valjarja prenesemo na pekač ter ga narahlo pritisnemo ob dno pekača in prepikamo z vilico.
4. Testo pečemo v segreti pečici na 180°C 15 min.
5. Dokler se testo peče, v skodelici dobro premešamo marmelado, da jo bomo lažje mazali.
Testo vzamemo iz pečice ter ga enakomerno premažemo z marmelado.
6. Nato se lotimo beljaka. Ko se malo začne peniti, mu dodamo sladkor in do konca stepemo v sneg. Nato pa mu z lopatico narahlo primešamo še mlete orehe in lešnike.

7. Oreščkasti sneg z jušno žlico ali lopatico enakomerno porazdelimo oz. premažemo preko marmelade in vse skupaj potisnemo v pečico še za 15 min.
8. To je to! Bomba, božanska krhka fantazija... Pri nas jo takoj zmažemo.. :D

Pa dober sladki tek! :)

 

Komentarji