Pirine palačinke z rikoto in dušenimi jagodami

Sestavine:

Za testo:
- 100 g pirine polnozrnate moke
- 1 jajce (vel. M)
- 1,2 dl vode
- 0,3 dl mleka
- ščep soli
- 1/2 čž rjavega sladkorja
- 1/2 čž pecilnega praška
- kokosovo maslo za pekač
Količine sestavin zadoščajo za 3 velike palačinke in 1 majhno.


Za nadev:
- 150 g rikote
- 50 g quark skute (pusti sveži sir)
- 1 jž medu

Za slastne jagode:
- 200 g jagod
- 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja (5 g)
- 2 jž rjavega sladkorja
- 1 dl vode
- 1 čž želatine v prahu

Za hrustljave mandljeve lističe:
- 1 skodelica mandljevih lističev
- 1 zvrhana jž rjavega sladkorja
- ščep soli





Postopek:
1. Lotimo se slastnih jagod. Jagode narežemo na kockice ter jih damo v kozico. Dodamo še sladkor, vanillin sladkor ter dolijemo vodo (0,6 dl). Zavremo, nato zmanjšamo ogenj. Cca. 1/3 jagod v kozici na hitro pretlačimo.  Želatino v prahu premešamo v 0,4 dl vode ter vlijemo v kozico. Pustimo, da se na rahlem do zmernem ognju kuha cca. 15 min.
2. Dokler dišijo jagode, pripravimo testo za palačinke. Moko, sladkor, sol in pecilni prašek z metlico premešamo oz. razrahljamo. Dodamo jajce ter med mešanjem dolijemo še mleko in vodo. Zmes ne sme biti mehurčkasta.
3. V skledici dobro premešamo rikoto, skuto in med.
4. Palačinke spečemo v segreti ponvi s koščkom masla (vsako).
Nasvet: Zmes za palačinke je kar tekoča, zato jo lahko fino razlijemo po ponvi  ter spečemo lepe tanke palačinke.
5. Ko palačinke spečemo, ponev obrišemo s papirnato brisačko ter jo vrnemo na ogenj. V suho segreto ponev dodamo mandljeve lističe. Ko 'zadišijo', dodamo še sladkor in sol ter premešamo. Ko se sladkor začne topiti, dobro premešamo ter odstavimo. Pražene lističe prestavimo na krožnik. 
6. Pečene palačinke nadevamo s sladko rikoto ter jih prelijemo z jagodami. Posujemo jih še s hrustljavimi sladkimi lističi in uživamo.



Pa dober tek! :)



Komentarji