Pisana rižota z zelenjavo in piščancem

Sestavine:
- 200 g piščančjih prsi (file)
- 1/2 srednje velike čebule
- 2 stroka česna
- 1 srednje velika bučka
- 1 srednje velik korenček
- 1/2 korena zelene
- 2 manjša do srednje velika paradižnika
- 1/2 jž paradižnikovega koncentrata
- za cca. 2/3 kavne skodelice na kockice narezane dimljene slanine ('špeka')
- 200 g riža (okroglozrnati, arborio)
- sol
- poper
- 1 čž sladkorja
- 2 dl piščančje jušne osnove ali žlička 'vegete'
- zelena, peteršilj
- voda
- olivno olje






Postopek:
1. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Piščančje meso narežemo na kockice. Bučko, korenček, koren zelene in paradižnik narežemo na majhne kockice.

2. V ponvi segrejemo 0,3 - 0,5 dl olivnega olja, dodamo čebulo, jo malo posolimo in pražimo, dokler se ne zmehča.
3. Dodamo še piščanca in slanino ter pražimo, dokler meso na videz ni več surovo oz. dokler se rahlo ne zapeče.
4. Dodamo še česen, korenček in koren zelene ter premešamo. Pražimo, dokler se zelenjava malo ne zmehča. Nato dodamo še bučko, paradižnik, zeleno, peteršilj, sol in poper.

5. Dodamo še riž in premešamo (da malo 'postekleni'). Dodamo še paradižnikov koncentrat ter dolijemo jušno osnovo in toliko vode, da za cca. 2 prsta prekrije sestavine.
6. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, pokrijemo in kuhamo cca. 10 min, nato pokrov odstranimo in kuhamo še cca. 10 min. Vmes občasno premešamo ter dolivamo vodo po potrebi.
Opomba: Čas kuhanja je odvisen od izbranega riža.

Pa dober tek! :)

Komentarji