Proseni narastek z mlečno karamelo

Sestavine:
- 50 g prosene kaše
- 1,5 dl mleka
- 0,5 dl vode
- ščep soli
- 2 jajci (vel. M)
- 1,2 dl smetane za stepanje
- žlica masla
- 1/2 žlice gustina
- 1 vanillin sladkor
- žlica sladkorja
- cca.1/2 žličke vanilijeve arome oz. 2 kapljici
- maslo in sladkor v prahu za pekač
- sveže jagode*


Za mlečno karamelo:
- 50 g rjavega sladkorja
- 28 g masla
- 0,5 dl smetane za stepanje
- 0,3 dl vode
- ščep soli


Opomba: Količine sestavin zadoščajo za manjši okrogel pekač premera 18 cm ali 2 pekača za soufflé. V primeru drugega poljubnega pekača količine prilagodite.
Postopek:
1. Pekač namastimo z maslom in poprašimo s sladkorjem v prahu.
2. Mleku z vodo dodamo ščep soli, zavremo, dodamo oprano proseno kašo ter zmanjšamo ogenj in kuhamo 10 min (proti koncu lahko malo premešamo). Pustimo, da se ohladi.
3. Gustin premešamo z malo smetane za stepanje (cca. 0,2 dl). Rumenjake, vanilin sladkor in maslo z metlico penasto vmešamo ter jim primešamo še preostalo smetano, smetano z gustinom in vanilijevo aromo. Malo stepemo z metlico ali cca. 2 min z el. mešalnikom. Primešamo še ohlajeno kašo.
4. Beljake s postopnim dodajanjem žlice sladkorja stepemo v sneg.
5. K mešanici z rumenjaki z lopatico počasi primešamo še sneg.
6. Pripravljeno mešanico (je kar dokaj tekoča) vlijemo v pekač in pečemo v segreti pečici na 180-185°C 30 min.
*Nasvet: Če želimo po vrhu narastka zapeči še sadje, ga vzamemo iz pečice cca. dobrih 10 min pred koncem pečenja. Na vrh položimo narezane jagode (pazimo, da se ne opečemo!) in vrnemo nazaj v pečico. Pri tem moramo paziti na čas, ko smo dodali jagode (toliko dalj bomo še pekli), zato poskušamo delati kar se da hitreje.


7. Zdaj pa pripravimo še slastno karamelo. V kozici na rahlem ognju začnemo topiti maslo, primešamo še sladkor in vodo. Ko zavre oz. se začnejo pojavljati mehurčki, pustimo da vre še cca. 4-5 min (takrat ne mešamo). Ogenj ugasnemo, z metlico primešamo še smetano in ščep soli do fine sijoče gladke karamele. Odstavimo.
8. Narastek postrežemo in uživamo. Jaz sem jih postregla kar cele na krožniku, ker so bili pečeni v pekaču za souffle za 1 osebo. Lahko jih postrežete kar v pekačih, pa tudi iz pekača gredo brez problema. Po želji.


Pa dober tek! :)

Komentarji