Zeljne krpice

Sestavine:
- 1 glava zelja (najbolje mladega)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke mlete kumine
- ščep muškatnega oreščka
- žlička rjavega sladkorja
- sol
- poper
- lahko dodamo tudi žličko bio vegete ali domače suhe mešanice začimb, če vam 'navadna' ne ustreza
- olivno olje (cca. 0,3 - 0,5 dl)
- 200 g krpic (testenin)
Postopek:
1. Čebulo in zelje narežemo, kot kažeta sliki, stroka česna pa na tenke lističe. Narezano zelje prestavimo v cedilo ali posodo in speremo.


2. V loncu ali globji ponvi segrejemo olivno olje ter začnemo pražiti čebulo. Malo jo posolimo. Ogenj ne sme biti premočan, čebula se mora počasi dobro razpustiti oz. zmehčati in rahlo skaramelizirati.


3. Šele nato dodamo česen, premešamo in nato še narezano zelje. Vse skupaj dobro premešamo, začinimo ter še enkrat premešamo.


4. Pustimo, da se praži na rahlem do zmernem ognju 10 min. Občasno premešamo, nato pokrijemo in pustimo, da se duši še 10 min. Pokrov odstranimo in v lastnem soku dušimo še cca. 10-15 min oz. dokler se zelje ne zmehča.
*Nasvet: Po takem postopku ni potrebno dolivati vode, saj se zelje začne dušiti v lastnem soku in je veliko bolj okusno, saj ne želimo kuhano dušenega zelja ampak bolj karameliziran oz. praženo dušen okus. Če pa želite, lahko po potrebi dolijete malo vode.

5. Medtem ko se zelje duši, v osoljenem kropu skuhamo krpice oz. testenine.
Nasvet: Če ne dobimo krpic, lahko uporabimo tudi široke rezance. Le te lahko po želji pred kuhanjem malo natrgamo.
6. Kuhane krpice primešamo v lonec z zeljem. Postrežemo po želji. Pri nas doma imamo zeljne krpice radi ob sočnem svinjskem vratu, dodamo jim tudi malo kisle smetane. Lahko jih zabelite z ocvirki ali s koščki popražene slanine, dodate žlico kisle smetane in postrežete kot samostojno jed. Po želji.


Pa dober tek! :)
Komentarji