Božanska jagodna pita z vanilijevo kremo

Sestavine:
Za krhko testo:
- 40 g pirine moke
- 60 g bele pšenične moke
- 25 g sladkorja
- 40 g margarine z maslom (npr. Rama Butter)
- 16 g kisle smetane
- 3 g vanilijevega sladkorja
- 1/2 rumenjaka (jajce vel. L)



Za nadev:
- 200 g jagod
- 40 g sladkorja (jaz zmešam 1/2 rjavega in 1/2 belega)
- 2 beljaka (jajce vel. L)


Vanilijeva krema:
- 1,5 rumenjak (ostane nam od testa in nadeva)
- 120 ml mleka
- 10 g sladkorja
- 5 g vanillijevega sladkorja
- 1/2 čž vanilijeve arome
- 1/2 čž gustina


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.





Postopek:
1. Margarino z maslom in sladkor z električnim mešalnikom penasto vmešamo. Med mešanjem nato postopoma dodajamo še rumenjak, kislo smetano, vanilin sladkor ter moko, dokler ne dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo.

2. Testo na hitro dokončamo z rokami ter ga oblikujemo v kepo, katero na rahlo pomokani površini enakomerno razvaljamo v krog, ki naj bo za 2-2,5 cm daljši od premera pekača (18 cm).
3. Testo s pomočjo valjarja prenesemo na pekač ter ga narahlo pritisnemo ob dno in rob pekača ter ga prepikamo z vilico.

4. Pekač s testom potisnemo v segreto pečico na 180°C za 15 min.
5. Medtem narežemo jagode na tanjše do srednje debele lističe.
6. Lotimo se še beljakov. Ko se začneta peniti, jima med stepanjem postopoma dodajamo sladkor in ju dokončamo v sneg.

7. V sneg z lopatico narahlo primešamo jagode.
8. Ne pozabimo na testo v pečici. :D Testo po 15 minutah malo ohladimo, nato pa ga enakomerno premažemo z beljaki z jagodami.
9. Potisnemo nazaj v pečico in pečemo 10 min, nato temperaturo zmanjšamo na 150°C in pečemo še 20-23 min.

10. Preostane nam še vanilijeva krema. V skledici z metlico premešamo rumenjak, sladkor, vanillin sladkor, aromo, gustin in 0,2 dl mleka.
11. Preostalo mleko v kozici segrejemo (ne zavremo!) na rahlem ognju in vanj vlijemo zmes z rumenjaki. Medtem z metlico neprestano mešamo, dokler se krema ne zgosti.
12. Odrežemo si kos božanske pite, potresemo s sladkorjem v prahu, zraven postrežemo še vanilijevo kremo in uživamo.
Nasvet: Pito bomo seveda lažje rezali, ko se malo ohladi. A kaj, ko je treba takoj kakšen kos pobasat in vroče jagode tečejo povsod po pekaču, kajne?

Pa dober sladki tek! :)


Komentarji