Čokoladna Borovnica

Sestavine:


Za čokoladni biskvit:
- 23 g temne čokolade (za kuhanje)
- 10 g moke
- 1 jajce (vel. L)
- 1 poravnana jž sladkorja
- 1 čž vanilijevega sladkorja


Za borovničevo kremo:
- 1 borovničev jogurt (bolj gost, 150 g)
- 150 g rikote
- 15 g smetane v prahu za stepanje + 0,5 dl mleka (lahko uporabite tudi sladko smetano za stepanje, le čvrsto mora biti stepena)
- 1 zavitek želatine v prahu (9 g) + 0,3 dl hladne vode + 1 jž sladkorja v prahu
- 70 g borovnic
- 2 jž borovničevega džema
- 1 - 2 zvrhani jž sladkorja v prahu (po okusu)


Za čokoladni disk:
- 30 g temne čokolade (za kuhanje)
- 0,4 dl sladke smetane (za stepanje)
- 1/2 zvrhane jž želatine v prahu + 0,2 dl hladne vode


Za borovničev disk:
- 60 g borovnic + 0,3 dl vode
- 1 zvrhana jž rjavega sladkorja
- 0,5 dl vode
- 1/2 zvrhane jž želatine v prahu + 0,2 dl hladne vode


Za čokoladno smetano:
- 1,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- 40 g temne čokolade
- 1,5 zavitek kremfixa (15 g) + 2 zvrhani jž sladkorja v prahu
- 1 jž kakava v prahu


Za dekoracijo - po želji:
sveže borovnice, naribana čokolada, čokoladni ostružki, ...


Sestavina količin zadošča za tortico premera 18 cm, z vstavljenimi diski premera 11 cm.
Postopek:
1. Prvo se lotimo čokoladnega diska. Želatino stresemo v 0,2 dl hladne vode in pustimo, da nabrekne. Nad paro raztopimo čokolado ter ji primešamo sladko smetano. Nežno mešamo, dokler ne dobimo fine goste sijoče kreme. To lahko storimo tudi v kozici na rahlem ognju, vendar v tem primeru segrejemo vse skupaj. Odstavimo ter ji primešamo še pripravljeno želatino.


2. Izbrani manjši okrogel model (jaz sem uporabila kar tistega za souffle) čvrsto obložimo z alu folijo za živila in papirjem za peko. Uporabite tistega, katerega ste mogoče že kdaj uporabili in ustreza velikosti čokoladnega oz. sadnega vstavka pri vaši torti. Vanj vlijemo čokoladno kremo ter jo postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se strdi.
3. Sedaj se lotimo biskvita. Pekač rahlo namastimo in čvrsto obložimo s papirjem za peko. Nad paro raztopimo čokolado. Odstavimo. Ločimo rumenjak in beljak. Rumenjak, sladkor in vanillin sladkor penasto vmešamo. Beljak pa stepemo v čvrsti sneg. K rumenjakom primešamo čokolado. Nato pa še nežno in postopoma beljake in presejano moko. Vlijemo v pekač in pečemo v segreti pečici na 180°C 12 min.
4. Pečen biskvit vzamemo skupaj s papirjem za peko iz pekača ter ga malo ohladimo. 
5. Pripravimo borovničev žele. V 0,2 dl hladne vode stresemo želatino ter pustimo, da nabrekne. V kozici zavremo borovnice, sladkor in 0,3 dl vode. Ko se borovnice zmehčajo in voda skoraj izpari, odstavimo ter dolijemo še 0,5 dl vode. Spasiramo s paličnim mešalnikom. Vrnemo nazaj na ogenj in segrejemo. Odstavimo ter primešamo še pripravljeno želatino.
6. Iz hladilnika oz. zamrzovalnika vzamemo model s strjeno čokoladno kremo in vanj vlijemo še borovničev žele. Postavimo nazaj v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se strdi.
7. Vrnemo se h biskvitu. Nežno odstranimo papir za peko ter ga z le tem vrnemo nazaj v pekač. Robove pekača oz. biskvita čvrsto obložimo s folijo za živila in papirjem za peko ali pa z acetatno folijo za torte (še bolje). Jaz sem morala malo improvizirat. In tako izgleda, ko uporabiš tisto, kar imaš na razpolago. Da ne govorim o tem, kako torto dobiti ven iz pekača brez snemljivega oboda, haha... No sj veste, znajdi se.
8. Sedaj pa se lotimo borovničeve kreme. V 0,3 dl hladne vode stresemo želatino in pustimo, da nabrekne. V kozico stresemo borovnice, sladkor v prahu (sladkamo po okusu), borovničev džem ter borovničev jogurt. Spasiramo s paličnikom. Postavimo na ogenj, primešamo še rikoto in dobro segrejemo. Odstavimo in primešamo še pripravljeno želatino.

9. Smetano v prahu čvrsto stepemo s sladkorjem v prahu in mlekom.
10. K stepeni smetani primešamo borovničevo mešanico.
11. Sedaj pa še 1/3 borovničeve kreme vlijemo v obložen pekač z biskvitom. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se strdi. Ostali 2/3 pustimo pri miru, naj stoji.
12. Vzamemo pekač z ohlajeno kremo in manjši model z diski. Disko odstranimo folijo in papir za peko. Postavimo ju na vrh oz. sredino strjene borovničeve kreme.
13. Nato pa dolijemo še preostalo borovničevo kremo. Postavimo nazaj v hladilnik.
14. Dokler se naša skoraj gotova tortica hladi, in se nam že počasi sline cedijo in smo že na robu nestrpnosti... pripravimo še čokoladno smetano. Čokolado raztopimo nad paro. Smetano pa čvrsto stepemo z 1 zavitkom kremfixa (10 g). Med mešanjem z el. mešalnikom nato dodamo še čokolado in preostalo 1/2 kremfixa (5 g). Postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se malo ohladi.
15. Ohlajeno tortico vzamemo iz hladilnika in jo premažemo s čokoladno smetano. Tukaj jo lahko uporabite celo za premaz ali pa je malo pustite za brizgano dekoracijo, po želji. Pri dekoraciji se prepustite svoji umetniški žilici. Torto postavimo nazaj v hladilnik. Najbolje kar čez noč.
16. To je to. Odrežemo si en veelik kos in uživamo.

Pa prijetno sladkanje! :)
Komentarji