Čokoladni clafoutis s češnjami

Sestavine:
- 200 g izkoščičenih češenj + 1 čž gustina
- 40 g moke
- 15 g kakava v prahu
- 130 ml mleka
- 1 dl sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 25 g temne čokolade
- 20 g masla
- 2 jajci (vel. M)
- ščep soli
- cimet, rum (po želji; lahko izpustimo)
+ maslo in sladkor v prahu za pekač


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.
Naj vas še spomnim, da je clafoutis božanski tudi z borovnicami, malinami ali robidami.




Postopek:
1. Pekač namastimo ter potresemo s sladkorjem v prahu.
2. Nad paro raztopimo čokolado in maslo.
3. Jajca, sladkor ter vanillin sladkor dobro stepemo (cca. 1,5 min) v gosto kremo.
4. Med mešanjem dodajamo premešano moko s kakavom ter sol (in cimet po okusu, če ga uporabimo).
5. Dolijemo še mleko in sladko smetano (in par kapljic ruma, če ga uporabimo) ter mešamo cca. 1 min.
6. V pekač vlijemo za cca. 1-1,5 palec debeline mase ter potisnemo v segreto pečico na 190°C za 7 min.
7. Nato ga vzamemo iz pečice ter nanj položimo češnje premešane z gustinom.
8. Preostalo maso samo na hitro premešamo ter jo vlijemo čez češnje. Pečemo še 23 min.
9. Vroč clafoutis potresemo s sladkorjem v prahu in uživamo. Nasvet: Seveda ga bomo lažje lepo rezali, če ga pustimo, da se malo ohladi.


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji