Gobova rižota s pršutom in dimljenim sirom

Sestavine:
- 1 manjša rdeča čebula
- 3 stroki česna
- 25 dag šampinjonov
- 10 dag pršuta
- 20 dag riža (okroglozrnati, arborio)
- 7 dag dimljenega sira v kosu (po izbiri)
- 1,5 dl smetane za kuhanje
- 1 polna jž paradižnikovega koncentrata
- 1/2 jž mlete dimljene rdeče paprike
- 2 čž suhe zelene
- 2 čž suhega majarona
- olivno olje
- sol
- poper
- 1 čž vegete ali 2 dl zelenjavne jušne osnove
- voda po potrebi




Postopek:
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo, gobe pa narežemo na tenke do srednje debele lističe.
2. V globji ponvi segrejemo cca. 0,2 dl olivnega olja in hrustljavo popečemo rezine pršuta ter jih preložimo na krožnik.
3. V ponev dolijemo še cca. 0,5 dl olivnega olja ter popečemo še gobe. Gobe preložimo na krožnik s pršutom.
4. V ponev dolijemo še malo olivnega olja, dodamo čebulo, jo malo posolimo in pražimo, dokler ne postekleni, se zmehča oz. rahlo karamelizira. Nato dodamo še česen. Premešamo.
5. Ko se česen zmehča, dodamo še paradižnikov koncentrat in papriko ter na hitro vse skupaj popražimo.
6. Nato dodamo približno 1/3 popečenih gob in riž, majaron, zeleno, popramo po okusu ter vse skupaj premešamo. Ko riž postekleni, zalijemo z jušno osnovo (ali dodamo žličko vegete) in vodo (toliko, da za cca. 2 prsta pokrije sestavine; raje po potrebi dolijemo še vroče vode, kot da jo imamo preveč).
7. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo 10 min. Po potrebi dolijemo vročo vodo.
8. Nato dolijemo še smetano za kuhanje in kuhamo 3 min. Dosolimo po okusu. Primešamo še preostale gobe s krožnika in pršut, katerega natrgamo ali narežemo na poljubne kose. Kuhamo še 2 min.
Opomba: Čas kuhanja je odvisen od izbranega riža.
9. Vročo rižoto potresemo z naribanim dimljenim sirom in postrežemo.


Pa dober tek! :)

Komentarji