Osvežilna jogurtova torta s kokosom in limono

Sestavine:
Za biskvit:
- 2 jajci (vel. M)
- 13 g moke
- 13 g kokosove moke
- 1 zvrhana čž vanilijevega sladkorja
- 1,5 jž sladkorja


Za jogurtovo plast:
- 150 g kokosovega jogurta
- 150 g grškega jogurta
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 30 g sladkorja v prahu + 1 čž (7 g) za stepeno smetano
- 8 g želatine v prahu (skoraj cel zavitek od 9 g) + 0,2 dl hladne vode


Za limonino plast:
- 0,3 dl soka limone (skozi cedilo)
- 0,2 dl vode
- 1 rumenjak (jajce vel. L)
- 30 g sladkorja
- 20 g kokosovega masla
- 1 g želatine v prahu (tisto malo kar nam ostane od jogurtove plasti) + 1 jž hladne vode


Za dekor:
- 1 kavna skodelica kokosove moke (lahko tiste bolj na grobo naribane, če imamo)
- 1/2 jž rjavega sladkorja


Količina sestavin zadošča za tortico premera 18 cm.
Postopek:
1. Lotimo se biskvita. Rumenjaka, vanillin sladkor in 1/2 sladkorja stepemo, beljaka pa prav tako stepemo s preostalim sladkorjem v sneg.
2. V sneg z lopatico nežno postopoma (!) primešamo stepena rumenjaka, kokosovo moko in presejano moko.
3. Zmes vlijemo v z maslom namaščen in rahlo pomokan ali s papirjem za peko obložen pekač in pečemo v segreti pečici na 180°C 10-13 min.
4. Biskvit pustimo pri miru in se lotimo jogurtovo kokosove plasti. V skodelico vlijemo hladno vodo in vanj stresemo želatino. Pustimo za cca. 7-10 min, da nabrekne.
5. Medtem v kozici z metlico premešamo grški in kokosov jogurt ter sladkor. Med mešanjem na rahlem do zmernem ognju jogurt samo segrejemo (ne zavremo). Odstavimo ter primešamo pripravljeno želatino (toliko, dokler se popolnoma ne raztopi). Mešamo nežno, da ne dobimo mehurčkaste zmesi. Pustimo, da se malo ohladi. Medtem stepemo smetano z žličko sladkorja v prahu. Jogurtovo zmes primešamo k stepeni smetani.
6. Tako pripravljeno jogurtovo kremo vlijemo v pekač z biskvitom. Postavimo v hladilnik (najbolje kar čez noč) ali v zamrzovalnik za nekaj ur, če želimo, da se tortice čim prej lotimo. 
7. Ko se fino strdi in ohladi, se lotimo še limonine kreme. V skledico damo žlico hladne vode in malo želatine, ki nam je ostala. Pustimo, da nabrekne.
8. V kozici na rahlem ognju segrejemo limonin sok, vodo in sladkor ter vlijemo še stepen rumenjak. Z metlico nežno mešamo cca. 7-10 min, dokler se krema ne zgosti. Primešamo še kokosovo maslo. Moramo dobiti fino sijočo kremo. Odstavimo ter v vročo kremo primešamo še pripravljeno želatino.  

9. Iz hladilnika vzamemo torto ter po sredini jogurtove plasti počasi vlijemo limonino kremo. Ker je torta hladna, se bo krema glede na količino sama ustavila kakšna 2 cm do roba.
Nasvet: Preden damo limonino kremo, lahko torto za cca. 20-30 min postavimo v zamrzovalnik.
10. Torto postavimo nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, sebi pa lahko spečete kakšn jajčk na oko, ko se ti zalušta ob pogledu na torto. 
11. Dokler se torta hladi, popražimo še kokos. Na zmernem ognju segrejemo suho ponev, vanj stresemo kokosovo moko ter ponev pretresemo, da se enakomerno razporedi. Ko kokos rahlo zadiši, primešamo še sladkor. Ko se sladkor začne topiti, še enkrat vse dobro premešamo, da sladkor zajame kokosovo moko ter odstavimo.
12. S hrustljavim sladkim praženim kokosom okrasimo torto po robu, ki nam je še ostal.
13. Zdaj, ko smo se namatrali in napacali, pa si odrežemo en velik kos torte in uživamo.


Pa sladki dober tek! :)

Komentarji