Osvežilna jogurtova torta z nektarinami

Sestavine:
Za biskvit:
- 2 jajci (vel. M)
- 15 g moke
- 15 g pšeničnega zdroba
- 3 jž sladkorja


Za sadno jogurtovo plast:
- 2 na manjše kose narezani nektarini, cca. 180 g
- 2 zvrhani jž rjavega sladkorja
- 0,6 dl vode
- 150 g grškega jogurta
- 150 g pasirane skute
- 100 ml sladke smetane (za stepanje)
- 2 zvrhani jž sladkorja v prahu
- 1+1/3 zavitka želatine v prahu (12 g), 0,3 dl hladne vode
Za hrustljavost:
- 1/2 čs mandljevih lističev
- 1/2 čs kokosove moke
- 1 jž rjavega sladkorja


Količina sestavin zadošča za pekač premer 18 cm.
Postopek:
1. Ločimo rumenjaka in beljaka. Rumenjaka s sladkorjem penasto vmešamo. Beljaka pa stepemo v čvrst sneg. K snegu nežno in postopoma primešamo rumenjaka ter presejano moko.
2. Zmes vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, jo z lopatico po vrhu pogladimo (od sredine proti robu) in spečemo v segreti pečici na 180°C 13-15 min.
3. Biskvit vzamemo iz pekača, ga malce ohladimo ter nato pazljivo odstranimo papir za peko. Biskvit obrnemo. Prav tako tudi papir za peko na čisto stran. Biskvit položimo nazaj na papir za peko ter vrnemo nazaj v ohlajen pekač.
4. Rob pekača z biskvitom obložimo s papirjem za peko.
5. Lotimo se slastne sadne jogurtove kreme. Želatino stresemo v hladno vodo in pustimo, da nabrekne (cca. 10 min).
6. V kozici zavremo narezane nektarine, rjavi sladkor in vodo. Kuhamo, dokler se sadje ne zmehča in voda skoraj izpari. Odstavimo.
7. V kozico dodamo še grški jogurt, pasirano skuto ter 1 jž sladkorja v prahu. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Probamo, če nam sladkost ustreza. Po potrebi (okusu) dodamo še sladkorja v prahu.
8. Kozico vrnemo nazaj na rahel ogenj in sadno jogurtovo mešanico dobro segrejemo (ne zavremo). Odstavimo ter z metlico primešamo pripravljeno želatino, dokler se popolnoma ne raztopi.
9. Smetano s preostalo 1 jž sladkorja v prahu stepemo z el. mešalnikom.
10. K stepeni smetani primešamo sadno jogurtovo mešanico z želatino.
11. Zmes pazljivo vlijemo v pekač z biskvitom. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik in pustimo, da se krema popolnoma ohladi oz. strdi.
12. Dokler se torta ohlaja, mi popražimo kokos in mandlje. Na zmernem do močnejšem ognju segrejemo suho ponev ter vanj stresemo mandljeve lističe. Pražimo cca. 10 sek, nato dodamo še kokosovo moko. Ko vse skupaj zadiši, potresemo še s sladkorjem. Zmanjšamo ogenj. Ko se sladkor začne topiti, še enkrat dobro premešamo, da zajame vse sestavine ter pražene sladke hrustljavčke ostavimo in preložimo na krožnik.
13. Ko je torta ohlajena, jo po vrhu potresemo s sladkim hrustljavim kokosom ter mandlji. Odrežemo si en pošten kos našega truda in uživamo.


Pa dober tek! :)Komentarji