Ovseni narastek z jagodami

Sestavine:
- 120 g ohlajene kuhane ovsene kaše*
- 70 g jagod
- 1 jajce (vel. L)
- 1 čž gustina
- 1,5 jž rjavega sladkorja (po okusu)
- 1 čž vanilijevega sladkorja
- 1/3 čž cimeta
- 1 jž medu
- maslo in pirina polnozrnata moka ali sladkor v prahu za pekač


Količina sestavin zadošča za 1 porcijo oz. 1 pekač za soufflé premera 12 cm.





Postopek:
1. Pekač namastimo z maslom in poprašimo z moko ali s sladkorjem v prahu. Jagode narežemo na polovice oz. odvisno od velikosti jagod.
2. Rumenjak, 1 žlico sladkorja, vanillin sladkor in ovseno kašo spasiramo s paličnim mešalnikom. Primešamo še med in cimet.
3. Beljak s preostalo 1/2 žlice sladkorja stepemo v sneg.
4. Sneg z lopatico narahlo (!) primešamo k mešanici z rumenjakom.
5. V pekač vlijemo za cca. 1/3 zmesi, nanj položimo 1/3 jagod in tako ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.
6. Pečemo v segreti pečici na 180°C cca. 25 min.
7. Vroč narastek potresemo s sladkorjem v prahu in uživamo.


*Kako skuhamo ovseno kašo?
1. Na skodelico ovsenih kosmičev rabimo 1,5 skodelico mleka + 1,5-2 skodelici vode in 1/2 čž soli.
2. V kozici segrejemo rahlo osoljeno mleko z vodo. Preden zavre, dodamo še ovsene kosmiče, zmanjšamo ogenj in kuhamo cca. 7-10 min. Občasno premešamo z leseno kuhalnico. Pazimo, da se nam ne prismodi, po potrebi dolijemo malo vode ali mleka.






Pa dober tek! :)

Komentarji