Pečena bučkina rižota z dimljeno slanino

Sestavine:
- 30 g (domače) dimljene slanine
- 1/2 srednje velike bučke
- 50 g riža (okroglozrnati, arborio)
- 1/4 čebule
- 1 strok česna
- ščep rjavega sladkorja
- 1 čž dimljene paprike
- 1/3-1/2 čž vegete (lahko bio, domače mešanice)
- poper
- 1 čž zelene in peteršilja
- 1 zvrhana jž smetane za kuhanje
- 1-2 jž naribanega parmezana, lahko tudi dimljenega sira
- olivno olje


Količina sestavin zadošča za 1 porcijo.




Postopek:
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo, bučko ter slanino pa narežemo na majhne kockice.
2. V ponvi segrejemo cca. dobri 2 jž olivnega olja ter popečemo slanino. Dodamo še čebulo in pražimo toliko časa, da se zmehča oz. karamelizira.
3. Nato dodamo še bučke in česen.
4. Vse skupaj v ponvi potisnemo malo vstran in na hitro popražimo še dimljeno papriko in ščep sladkorja. Dodamo še zeleno, peteršilj in poper. Premešamo.
5. Dodamo riž ter premešamo. Ko riž postekleni zalijemo vse skupaj z 0,5 L vode. Dodamo še vegeto in pustimo da zavre.
Nasvet: Rižote ne solimo, ker je že sama slanina precej slana. Če pa izpustite vegeto, lahko dosolite po okusu proti koncu.
6. Kuhamo 17 min (oz. odvisno od izbranega riža). Vsekakor ne smemo pozabiti na to, da se bo naš riž še malo pokuhal v pečici.
7. Tako, rižota ima kar nekaj tekočine in prav je tako. Sedaj vmešamo še smetano za kuhanje.
8. Rižoto stresemo v poljuben pekač. Potresemo še z naribanim parmezanom in pečemo v segreti pečici na 200°C 15-20 min.


Pa dober tek! :)

Komentarji