Pica klasika

Kot prvo, da povem, da gre pri naslednjem receptu za pico, ko nimamo časa za tisto čiisto pravo testo, ki vzhaja ure in ure... dneve in dneve... in se naredijo tisti veliki balončki v testu. O tem bomo kdaj drugič. Ne pa se prestrašit, je božanska. Hrustljava in mehka hkrati ter ne pretežkega testa. Saj vsi vemo, da je najhuje, ko dobiš tisto zbito testo in imaš občutek, da ti še naprej vzhaja v želodcu, kajne? Seveda je bolje, da testo pustimo čim dalj vzhajati. A v tem primeru, kot jo jaz dostikrat naredim, bosta dovolj 2 h.


Sestavine za testo:
- 170 g moke
- 6 g svežega kvasa + 0,3 dl mlačne do tople vode
- 1/2 čž sladkorja
- 0,6 dl mlačne vode
- 1 jž olivnega olja
- 1 čž soli


+ 1 velik sveže spasiran paradižnik s ščepcem soli in sladkorja, kuhan pršut ali šunka, mocarela, olive, bazilika, origano, olivno olje, ...
Postopek:
1. V 0,3 dl vode raztopimo sladkor ter nadrobimo kvas. Pustimo, da se naredi kvasec.
2. V posodo presejemo moko ali jo razrhljamo z metlico. Ob robu potresemo sol, v sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo pripravljeni kvasec.
3. Začnemo mešati z el. mešalnikom z nastavkom za testo ter postopoma dolivamo vodo in olivno olje. Mešamo, dokler ne dobimo finega gladkega testa. Testo na hitro dokončamo še z rokami, oblikujemo v kroglo, posodo pokrijemo ter pustimo vzhajati vsaj 2 uri.
4. Pečico segrejemo na 220°C.
5. Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino ter ga kar z rokami oz. prsti raztegnemo v manjši krog. Nato ga razvaljamo z valjarjem od sredine proti robu, da potisnemo zrak proti robu. Testo vzamemo v eno roko, ter ga med vrtenjem s prsti druge roke raztezamo v obliki kroga ter ga vrnemo nazaj na površino. Z rokami oz. prsti še malo oblikujemo robove tako, da pritisnemo cca. 2,5 - 3 cm do roba proti navzven.

6. Testo preložimo na pekač za pice ali poljubni pekač obložen s papirjem za peko.
7. Testo naložimo z dobrotami.
8. Spečemo (cca. 15 min).
Nasvet: V nekaterih pečicah je bolje postaviti mrežo nižje, da se spodaj testo bolj zapeče. Iz izkušenj vem, da se mi pri nekaterih zgoraj sir že zelo zapeče, spodaj pa še ni tako pečena, kot bi želela. Samo kot v opozorilo, saj svojo pečico že najbolje poznate.
9. Jaz še vročo pico polijem z domačim olivnim oljem, po želji.


Pa dober tek!

Komentarji