Pirina pita z borovnicami in pudingom

Sestavine:
Za testo:
- 120 g pirine polnozrnate moke
- 130 g bele pšenične moke
- 63 g sladkorja
- 100 g margarine z maslom (npr. Rama Butter, ...)
- 40 g kisle smetane
- 7 g vanilijevega sladkorja
- 1 rumenjak (jajce vel. L)
- ščep soli
- 1/2 zavitka pecilnega praška (6 g)


Za nadev:
- 1 vanilijev puding (v prahu)
- 2 jž rjavega sladkorja (sladkamo po okusu)
- 3,5 dl mleka
- 130 g borovnic (seveda lahko uporabimo tudi drugo sadje po izbiri, kot so češnje, jagode, robide, višnje, ...)
- 1 čž gustina
+ sladkor v prahu, maslo in moka za pekač


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.




Postopek:
1. Borovnice premešamo z 1 čž gustina. Obe moki pa dobro premešamo s pecilnim praškom.
2. Margarino z maslom, sladkor  ter vanillin sladkor z el. mešalnikom penasto vmešamo.
3. Nato med mešanjem postopoma dodajamo še rumenjak, kislo smetano in moko s pecilnim praškom.
4. Dobimo večjim krušnim drobtinam podobno teksturo. Cca. polovico testa v taki obliki ali bolj podrobno 250 g si prišparamo za pozneje.
5. Ostalo testo pa na hitro dokončamo z rokami, oblikujemo v kroglo ter jo na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog velikosti pekača.
6. Testo preložimo na rahlo pomaščen in z moko potresen pekač, ter ga pritisnemo oz. poravnamo po dnu pekača. Prepikamo ga še z vilico.
7. Skuhamo puding. V skledici premešamo cca. 1,5 mleka, puding v prahu in 2 jž rjavega sladkorja. Preostalo mleko dobro segrejemo v kozici ter mu z metlico primešamo mešanico s pudingom. Mešamo, dokler se ne zgosti.
8. Na testo v pekaču potresemo borovnice oz. izbrano sadje ter vlijemo še vroč puding.
9. Na vrh pudinga potresemo oz. nadrobimo shranjeno testo.
10. Pečemo v segreti pečici na 180°C 20-25 min.

Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji