Puhasta pirina pogača z olivnim oljem

Sestavine:
- 120 g pirine polnozrnate moke
- 130 g bele pšenične moke
- 1/2 zavitka suhega kvasa (3,5 g)
- 0,5 dl toplega mleka
- 1,7 dl tople vode
- 0,2 dl olivnega olja
- 1 čž soli
- 1/2 čž sladkorja
- bazilika, origano, rožmarin... po želji
Postopek:
1. V skledici premešamo mleko, sladkor in kvas ter pustimo, da se naredi kvasec (cca. 10 min).
2. Obe moki z metlico premešamo oz. razrahljamo, ob robu dodamo sol, v sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo kvasec.
3. Z leseno kuhalnico začnemo mešati sestavine ter dodajati vodo. S kuhalnico dobro premešamo vse sestavine ('zamesimo' oz. dokončamo testo, ki je kar precej lepljivo in mokro). Testo proti koncu 'zamesimo' tako, da zunanje robove raztegnemo in zavijemo proti sredini, da zajamemo zrak. Lahko si pomagamo s pomočjo lopatice za testo. Tako bo naša pogača fina mehka in puhasta. Posodo s testom pokrijemo in pustimo počivati na toplem cca. 30-40 min.
4. Vzhajano testo preložimo na pomokano površino. Sproti si odtrgamo ali odrežemo kose (7 kom) testa ter jih na pomokani površini na hitro s pomočjo lopatice oblikujemo v kroglice (testo spet vlečemo od navzven proti notranji strani, da zajamemo zrak; testo mora biti malo mehurčkasto).
Opomba: Testo je kar dokaj 'neobvladljivo', vendar mu ne smemo dodajati preveč moke.
5. Vsak pripravljen kos polagamo na z maslom namaščen in rahlo pomokan pekač (6 kom v krog, 1 v sredini; kot je na sliki). Ne polagamo jih stisnjene skupaj, saj bo testo še vzhajalo.
6. Pripravljeno testo za pogačo posujemo z baziliko, origanom ... in malo moke. Pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja še 20 min.

7. Pečemo v segreti pečici na 180°C 20 min.
8. Še vročo pogačo vzamemo iz pekača in jo samo za par minut zavijemo v kuhinjsko krpo. Nasvet: Pogača je zelo rahla in ima mehko skorjico, zato je ni treba držati predolgo v krpi.

Mmm... Pa dober tek! :)


Komentarji