Rižota s piščancem in šampinjoni

Sestavine:


- 250 g piščančjih prsi (file)
- 120 g šampinjonov
- 140 g riža
- 1/2 manjše do srednje velike rdeče čebule
- 1-2 stroka česna
- 1/2 jž paradižnikovega koncentrata
- 1 čž mlete dimljene rdeče paprike
- 1 čž suhe zelene
- 1 čž suhega majarona
- 1 čž vegete ali 2 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl smetane za kuhanje
- sol
- poper
- olivno olje
- 0,5 L vode + po potrebi


Količina sestavin zadošča za 2 porciji.
Opomba: Če uporabimo jušno osnovo namesto vegete, za toliko zmanjšamo količino vode. 




Postopek:
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo, piščančji file narežemo na manjše kocke, šampinjone pa na tanjše oz. srednje debele lističe.
2. V globji ponvi segrejemo cca. 0,3 dl olivnega olja, popražimo šampinjone ter jih odstavimo na krožnik.
3. V ponev dodamo še cca. 0,3-0,5 dl olivnega olja in piščančje meso, solimo, popramo ter popražimo.
4. Nato dodamo še čebulo in pražimo, dokler se le ta ne zmehča oz. rahlo karamelizira. Šele nato primešamo še česen.

5. Ko se česen zmehča, dodamo še paradižnikov koncentrat in papriko ter ju na hitro popražimo.
6. Dodamo zeleno, majaron in riž. Premešamo, da riž malo postekleni. Nato dodamo za cca. 1/3 praženih gob, žličko vegete ali jušno osnovo in vodo.

7. Kuhamo 13 min,po potrebi dolijemo malo vode. Nato dodamo še preostale gobe ter dolijemo še smetano za kuhanje. Dosolimo po okusu, če je potrebno. Kuhamo še cca. 5 min.
Opomba: Čas kuhanja je odvisen od izbranega riža.
8. Vročo rižoto potresemo z naribanim izbranim sirom in mlado čebulico; po želji.

Pa dober tek!:)


Komentarji