Rižota z gamberi

Sestavine:
- 200 g gamberov (očiščenih repkov)
- 200 g riža (okroglozrnati, arborio)
- 1/2 manjše do srednje velike rdeče čebule
- 1-2 stroka česna
- 1 jž sesekljanega svežega peteršilja
- 1 sesekljan list žajblja
- 1 čž sesekljanega rožmarina
- 1 čž suhih sesekljanih listov bazilike
- 1 čž paradižnikovega koncentrata
- 1/2 večjega paradižnika ali 1,5 jž pasiranega paradižnika (kupljenega ali domačega, če ga imate)
- 0,5 dl belega vina
- 1 jž smetane za kuhanje
- olivno olje
- sol
- poper
- voda (po potrebi) + 1/4-1/3 kocke zelenjavne ali ribje jušne osnove
- parmezan, pecorino ali kaki drugi trdi kozji/ovčji sir po izbiri (ni nujno) za serviranje


Nasvet: Če nimamo domače ribje jušne osnove oz. osnove iz rakovih, škampovih oklepov (kot jo imamo pri kuhanju rižote s škampi), priporočam da ne pretiravamo z jušno osnovo v kockah. Lahko dodamo le košček kockice zelenjavne ali ribje jušne osnove ter solimo po okusu. To priporočam zato, ker je meni v takih primerih okus zelo umeten. Sicer pa, po želji.Postopek:
1. V globji ponvi segrejemo cca. 0,5 dl olivnega olja ter začnemo pražiti na drobno sesekljano čebulo (malo jo posolimo). Ko se le ta dobro zmehča in rahlo karamelizira, dodamo še sesekljan česen, baziliko, peteršilj, rožmarin in žajbelj. Pemešamo ter še malo popražimo, dokler se česen ne zmehča.
2. Nato primešamo še riž in paradižnikov koncentrat. Premešamo. Ko riž postekleni, dolijemo vino. Pokuhamo, dokler alkohol ne izpari, nato pa dolijemo 0,5 L vode in košček kockice jušne osnove raztopljen v 0,5 dl vroče vode.
 
3. Kuhamo 13 min ter po potrebi dolijemo malo vode.
4. Medtem repke gamberov posušimo oz. obrišemo s papirnatimi kuhinjskimi brisačkami. Polovico paradižnika z 0,2 dl vode spasiramo.
5. V drugi ponvi segrejemo cca. 0,1-0,2 dl olivnega olja. Vanj stresemo gambere ter jih popražimo (cca. 4-5 min). Solimo ter popramo po okusu. Dolijemo še pasiran paradižnik, Kuhamo cca. 20 sek, nato dolijemo še smetano za kuhanje  ter kuhamo še cca. 1 min.
6. Gambere v omaki stresemo k rižu. Premešamo in pokuhamo do konca (cca. 5-7 min). Če je potrebno, dolijemo malo vode ter dosolimo po okusu.
Opomba: Čas kuhanja je odvisen od izbranega riža. Če ste izbrali riž, pri katerem je v navodilih napisan daljši čas kuhanja, podaljšajte čas kuhanja pri rižu, preden dodate gambere.
7. Vročo kremasto rižoto postrežemo ter potresemo z izbranim sirom. Po želji.

Pa dober tek! :)


Komentarji