Sladka panakota v lešnikovi skorjici

Sestavine:
Za krhko testo:
- 20 g mletih lešnikov
- 40 g pirine polnozrnate moke
- 30 g bele pšenične moke
- 25 g sladkorja
- 3 g vanilijevega sladkorja
- 25 g masla (sobne temp.)
- 25 g kisle smetane


Za nadev:
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 2 g želatine v prahu
- 1 jž hladnega mleka
- 15 g sladkorja
-  110 g sadja (borovnice, češnje, jagode)
- 1,5 jž sladkorja
- 1 čž želatine v prahu
- 0,5 dl hladne vode


Količina sestavin zadošča za manjšo slaščico premera 12 cm.
Postopek:
1. Obe moki in mlete lešnike dobro premešamo. Maslo, sladkor in vanillin sladkor z el. mešalnikom penasto vmešamo ter med mešanjem dodamo še kislo smetano in mešanico z moko, da dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo.
2. Testo dokončamo z rokami, ga oblikujemo v kepo ter ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog. Razvaljamo toliko, da bomo imeli za cca. 6 - 6,5 cm visok rob.
Nasvet: Ker je testo kar dokaj drobljivo, si lahko pomagamo tako, da ga razvaljamo med 2 papirjema za peko. Po želji.
3. Testo s pomočjo valjarja prenesemo na pekač. Pritisnemo ga na dno in rob pekača ter ga z vilico prepikamo (tudi malo ob robu).
4. Pekač s testom potisnemo v segreto pečico na 180°C za 17 - 20 min. Pečeno testo ohladimo.
5. Dokler se testo hladi, se lotimo nadeva.
V skodelici premešamo dobro žlico hladnega mleka in 2 g želatine. Pustimo cca. 10 min, da nabrekne. Medtem v kozici segrejemo (ne zavremo!) sladko smetano in sladkor ter mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Odstavimo. Z metlico primešamo še pripravljeno želatino. Zmes za panakoto vlijemo v pekač s testom in postavimo v hladilnik, dokler se popolnoma ne strdi. To lahko kar traja, zato na sladico za nekaj časa probamo pozabiti.
6. Pripravimo še sladko sadje.
V skodelici narahlo premešamo 0,2 dl hladne vode in žličko želatine. Prav tako pustimo, da nabrekne. Sadje in 0,3 dl vode spasiramo s paličnim mešalnikom nato pa prelijemo v kozico, dodamo sladkor in zavremo. Pustimo, da se na rahlem do zmernem ognju kuha cca. 3 - 5 min. Nato primešamo pripravljeno želatino. Če se nam naredi rahla pena po vroči sadni želatini, jo odstranimo. Pustimo, da se malo ohladi ter jo prilijemo v pekač čez strjeno panakoto. Postavimo nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, da se strdi.


Nasvet:
Če želite, lahko povečate količino sestavin za nadev, da bo le ta višji. Meni je pač všeč malo več hrustljavčka zraven. Po želji.
Slaščico režite z zelo ostrim nožem, saj je hrustljavo testo kar drobljivo. Lahko pa celo pobašete kar sami, pa je stvar rešena. :D


Pa sladki dober tek! :)

Komentarji