Slastna češnjeva pita

Sestavine:
Za krhko testo:
- 45 g pirine moke
- 65 g bele pšenične moke
- 30 g sladkorja
- 45 g margarine z maslom (npr. Rama Butter)
- 18 g kisle smetane
- 3 g vanilijevega sladkorja
- 1/2 rumenjaka (jajce vel. L)


Za nadev:
- 100 g izkoščičenih češenj
- 1 čž gustina
- 1/2 rumenjaka in beljak (ostalo nam je od testa)
- 25 g sladkorja v prahu
- 15 g moke
- 10 g kokosove moke
- 125 ml sladke smetane (za stepanje)
- 0,3 dl mleka
- 1/3 zavitka vanilijevega sladkorja
- ščep soli
- po želji kapljica ruma ali kokosovega likerja (lahko tudi izpustimo)


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.




Postopek:
1. Margarino z maslom in sladkor z električnim mešalnikom penasto vmešamo. Med mešanjem nato postopoma dodajamo še rumenjak, kislo smetano, vanilin sladkor ter moko, dokler ne dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo.

2. Testo na hitro dokončamo z rokami ter ga oblikujemo v kepo, katero na rahlo pomokani površini enakomerno razvaljamo v krog. Razvaljamo toliko, da bomo imeli za cca. 3,5 - 4 cm visok rob.
3. Testo s pomočjo valjarja prenesemo na pekač in ga narahlo pritisnemo ob dno in rob pekača ter ga prepikamo z vilico.
4. Pekač s testom potisnemo v segreto pečico na 180°C za 5 min, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo, dokler pripravimo nadev.
5. Češnje premešamo z gustinom. Moko in sladkor v prahu premešamo. Sladko smetano, kokosovo moko in vanillin sladkor pa posebej spasiramo s paličnim mešalnikom.
6. 1/2 rumenjaka in beljak skupaj z metlico premešamo. Nato med nežnim mešanjem postopoma dodajamo še moko s sladkorjem, smetano s kokosom, mleko in kokosov liker (če ga uporabimo).
Opomba: Mešamo (ne stepamo!) le toliko, da se sestavine zedinijo in da dobimo lepo enotno zmes brez mehurčkov.
7. Na testo položimo češnje ter jih prelijemo z dobljeno mešanico. Pekač malo butnemo ob pult, da gre zrak ven iz nadeva. Pazljivo postavimo v pečico (da se tekočina ne razlije čez robove) in pečemo še 30 min.
8. Pito pustimo, da se malo ohladi (ja vem, težko je čakat.. :D) ter jo posujemo s sladkorjem v prahu. Nato si odrežemo en čim večji kos in ga z užitkom zmažemo! Zraven lahko postrežemo še stepeno kokosovo smetano ali kakšno kepico sladoleda po izbiri.


Pa sladki dober tek! :)


Komentarji