Solata s piščancem in pečenimi nektarinami

Ah solate solate... Vedno sem za dobro fletno poletno solato! Najraje imam barvite osvežilne sočne sladko slane kombinacije na krožniku, ki so paša za oči in pa seveda eksplozija okusov za naše brbončice. In takih na mojem blogu nikakor ne bo manjkalo.


Sestavine:
Za sočnega piščanca v solati:
- piščančja prsa (file), cca. 220 g
- 1 nektarina
- 50 g feta sira
- cca. 1 čs celih orehov in indijskih oreščkov
- 1/2 manjše rdeče čebule
- zelena solata gentile (po izbiri)
- 1 zvrhana jž (neoluščenega) sezama
- 1 čž medu
- 1 čž gorčice
- 1 jž olivnega olja
- sol
- poper
- 1 jž rjavega sladkorja
+ olivno olje za ponev


Za preliv:
- 0,5 dl olivnega olja
- 1 jž medu
- 1 čž gorčice
- 1 čž (neoluščenega) sezama
- 2 jž kisa
- 2 manjši rezini že pečenih nektarin
- sol
- poper
Postopek:
1. V globjem krožniku zmešamo olivno olje, med, gorčico, sezam, sol in poper (po okusu). Piščančji file operemo in dobro obrišemo s papirnato brisačko ter ga nasolimo. Nato ga še dobro natopimo v marinado, z obeh strani, da se dobro oprime celega fileja.
2. Pečico segrejemo na 180°C. V ponvi segrejemo cca. žlico olivnega olja ter na zmernem ognju popečemo file z obeh strani.  Nato ga pokrijemo z alu folijo za živila in postavimo v pečico za 25 min, nato ostranimo folijo in pečemo še 5 min.
3. Dokler se p'šanc peče, mi pripravimo še ostalo. Vzamemo suho ponev ter jo na močnejšem ognju segrejemo. V ponev stresemo orehe in indijske oreščke. Ko malo zadišijo, jih potresemo s sladkorjem ter zmanjšamo ogenj. Ko se sladkor začne topiti oz. karamelizirati, dobro premešamo, da zajame vse oreščke ter hrustljave pražene oreščke prestavimo na krožnik.
4. Nato v čisti ponvi segrejemo košček masla in na močnejšem ognju popečemo narezano nektarino.
5. Sestavine za preliv spasiramo s paličnikom. 
6. Tako. Zdaj nam preostane še, da si na krožnik naložimo narezano solato, čebulo, preliv, piščančji file, nektarine, ter potresemo s feta sirom in praženimi oreščki. Njaaam!!!


Pa dober tek! :)

Komentarji