Torta s figami, grškim jogurtom, medom in orehi

Sestavine:
Za orehovo krhko testo:
- 40 g mletih orehov
- 60 g pirine polnozrnate moke
- 20 g bele pšenične moke
- 25 g sladkorja
- 5 g vanilijevega sladkorja
- 30 g margarine z maslom (npr. Rama butter,...)
- 16 g kisle smetane
- 1/2 rumenjaka (vel. M)




Za kremo iz grškega jogurta:
- 250 g grškega jogurta
- 10 g sladke smetane v prahu + 0,3 dl mleka + 1/2 jž sladkorja v prahu *
- 1/2 jž rjavega sladkorja
- 1 jž medu
- 7 g želatine v prahu + 0,2 dl hladne vode


+ 170 g (sladkih zrelih) fig; rjavi sladkor ali med po okusu


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.
* Seveda lahko uporabimo tudi tekočo sladko smetano za stepanje, le dovolj čvrsto mora biti stepena.






Postopek:
1. Margarino z maslom, sladkor ter vanillin sladkor z el. mešalnikom penasto vmešamo. Nato med mešanjem postopoma dodajamo rumenjak, kislo smetano ter obe moki premešani z mletimi orehi.
2. Dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo. Testo na hitro dokončamo z rokami oz. oblikujemo v kroglo.
3. Testo na z pirino moko pomokani površini razvaljamo v velikosti pekača, ter ga preložimo na pomaščen in z moko potresen pekač.
4. Poravnamo ga po dnu pekača ter ga z vilico malo prepikamo.
5. Potisnemo v segreto pečico na 180°C za 10 min.
6. Ta čas narežemo fige na večje kose. Nasvet: Če nimamo dovolj sladkih fig, jih lahko sladkamo z rjavim sladkorjem ali medom po okusu. Lahko dodamo tudi kako kapljico domačega figovega likerja, medice ali ruma; po želji.
7. Pekač vzamemo iz pečice ter na testo položimo fige.
8. Vrnemo v pečico in pečemo še 20 min. Pečice ne rabimo več, pečeno testo s figami pa pustimo, da se malo ohladi.
9. Obod pekača čvrsto obložimo s papirjem za peko in alu folijo. Lahko tudi z acetatno folijo za torte.
10. Lotimo se še priprave kreme. Želatino stresemo v hladno vodo in pustimo, da nabrekne.
11. V kozici segrejemo grški jogurt in rjavi sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa primešamo še med. Odstavimo. Nasvet: Če je treba, dosladkamo po okusu.
12. V grški jogurt vmešamo še pripravljeno želatino.
13. Smetani v prahu dodamo sladkor v prahu ter mleko. Čvrsto stepemo, nato pa ji nežno primešamo še grški jogurt z želatino. Dobljeno kremo vlijemo k testu s figami.
14. Tako, zdaj pa tortico pustimo za nekaj časa v hladilniku oz. najbolje kar čez noč. Če ste pa neučakani, pa jo lahko postavite v zamrzovalnik.
15. Torto dekoriramo z mletimi orehi, svežimi figami, medom, sesekljanimi ali celimi orehi... po želji. Jaz si dober kos prelijem še z žlico medu.

Pa prijetno sladkanje!


Komentarji