Baklava

Sestavine:
- cca. 330 g vlečenega testa (7 listov)
- 230 g očiščenih, mletih in drobljenih pistacij (lahko uporabimo tudi orehe, lešnike)
- 1,5 - 2 jž krušnih drobtin
- 0,5 dl olja (za premaz testa)
- 0,6 dl olja + 40 g masla
- 0,9 L vode + 300 g (rjavega) sladkorja + sok 1/2 limone + nekaj rezin limone


Nasvet: - Količino sestavin sem prilagodila svojemu manjšemu pekaču in zadošča za 12 rolic.
             - Najraje naredim mešano baklavo, da bo za vse okuse. Torej nekaj rolic s pistacijami, nekaj z orehi, katerim včasih primešam nekaj lešnikov. V tem primeru uporabim 100 g pistacij in 100 g mletih orehov z 30 g mletih lešnikov. 
             - Sladkost baklave je nekako po mojem okusu. Če imate raje zelo zelo sladko, samo povečajte količino sladkorja.
             - Uporabite lahko beli in rjavi sladkor (cca. 1:1).




            
Postopek:
1. Najprej se lotimo preliva, saj mora biti ohlajen (!). V kozici zavremo vodo, sladkor, limonin sok in rezine limone. Na zmernem ognju kuhamo 20 min. Odstavimo.
2. List testa premažemo z oljem ter ga po širini 2x prepognemo. Dobimo trak iz 3 plasti testa. Na ta način bomo uporabili 6 listov testa, enega pa pustimo.
3. Tako pripravljen trak testa še enkrat premažemo ter ga potresemo s pistacijami oz. orehi in lešniki, premešanimi s krušnimi drobtinami (cca. po 3 jž).
4. Sedaj testo samo zavijemo v rolico ter po takem postopku eno za drugo polagamo v naoljen pekač.
5. Ko zložimo vseh 6 večjih rolic, jih še prerežemo.
6. V manjši kozici raztopimo maslo ter mu primešamo olje. Prelijemo rolice v pekaču.
7. Zadnji, 7. list testa, katerega smo prišparali, samo prepognemo ter z njim pokrijemo rolice oz. jih z njim dobro 'zavarujemo'. Zakaj? Ta list testa bomo odvrgli, ker bo preveč pečen, spodaj pa nam bodo ostale lepe zlatorjave rolice.  
8. Baklavo pečemo v segreti pečici na 220°C 10 min, nato zmanjšamo na 180°C in pečemo še 30-35 min.
9. Še vročo polijemo z ohlajenim prelivom. Pokrijemo z večjim pekačem ali alu folijo za cca. 10-15 min.


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji