Bučna pita

Sestavine:
Za testo:
- 78 g masla
- 130 g moke
- 1/2 jž sladkorja
- ščep soli
- 1 rumenjak
- 1-2 jž mrzle vode
+ maslo in sladkor v prahu za pekač


Za nadev:
- 2 jajci
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g sladkorja
- 400 g kuhane buče (maslene, lahko tudi hokaido)
- 1,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- 1/2 čž vanilinega ekstrakta
- 1/4 čž muškatnega oreščka
* Po želji oz. okusu lahko dodamo tudi 1/4 čž cimeta, ingverja, mletih nageljnovih žbic, kardamoma... ni pa obvezno.




Postopek:
1. Najprej skuhamo olupljeno, očiščeno ter na kocke narezano bučo. Kuhamo cca. 15-20 min, nato odcedimo. Na njo za nekaj časa pozabimo, naj se dobro odcedi ter ohladi.
2. Maslo narežemo na tanjše rezine ali kocke ter mu dodamo sladkor in rumenjak. Z električnim mešalnikom na hitro premešamo.
3. Nato dodamo sol ter moko. Mešamo, dokler ne dobimo krušnim drobtinam podobno teksturo.
4. Dodamo še vodo, premešamo. S hladimi rokami oblikujemo testo v kroglo, jo zavijemo v folijo za živila ter postavimo v hladilnik za vsaj 30 min.
5. Ta čas pripravimo nadev. Jajci dobro stepemo s postopnim dodajanjem rjavega in belega sladkorja.
6. Dodamo še kuhano bučo, sladko smetano, ekstrakt vanilije, muškatni orešček ter ostalo*, če uporabimo. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Posodo parkrat butnemo z dnom ob površino, da se znebimo morebitnih odvečnih mehurčkov.
7. Pekač rahlo namastimo ter potresemo s sladkorjem v prahu. Testo vzamemo iz hladilnika ter ga na rahlo pomokani površini razvaljamo.
8. S pomočjo valjarja testo prenesemo na pekač ter pritisnemo ob dno ter rob pekača. Po dnu ga sem ter tja prepikamo z vilico.
9. V pekač vlijemo še bučno zmes.
10. Pečemo na spodnji rešetki v predhodno segreti pečici na 175°C cca. 50 - 55 min.
*Nasvet: Da nam rob testa ne bo preveč porjavel, ga lahko narahlo navlažimo z mokrim čopičem pred peko. Lahko ga pa tudi zaščitimo z alu folijo.
11. Pito ohladimo ter jo po želji postrežemo s stepeno smetano.


Pa prijetno sladkanje! :)



Komentarji