Gratinirana jesenska rižota

Sestavine:
- 1/2 srednje velike rdeče čebule
- 1/2 srednje velike čebule
- 400 g piščančjega fileja
- 2 večja stroka česna
- 250 g šampinjonov (lahko dodate tudi kak košček jurčka)
- 50 g dimljene slanine
- 250 g maslene buče
- 1/2 manjše do srednje velike bučke
- 1 jž dimljene rdeče paprike
- 1 jž paradižnikovega koncentrata
- 250 g riža (okroglozrnati, arborio)
- 1 jž majarona
- 2 jž (sveže) sesekljanega peteršilja
- 1 lovorov list
- sol
- poper
- 1 čž vegete (po želji); lahko tudi 2 dl kokošje jušne osnove
- cca. 1 dl olivnega olja + 20 g kokosovega masla
- cca. 0,7 L vode + 0,3 L pred peko
- 0,7 dl smetane za kuhanje
- 1,5 - 2 skodelici grobo naribanega parmezana




Postopek:
1. Čebuli na drobno nasekljamo. Česen narežemo na tanjše, gobe pa na debelejše lističe. Piščančji file ter olupljeno bučo narežemo na srednje velike 'kocke', bučko pa na malo manjše kocke. Slanino narežemo na trakove ali kockice; po želji.
2. V globoki ponvi segrejemo olivno olje in kokosovo maslo. Dodamo čebulo ter jo na zmernem ognju popražimo. Čebula se mora dobro zmehčati oz. skaramelizirati.
3. Nato primešamo piščančje meso, solimo ter popramo po okusu. Pražimo, dokler meso ni več surovo.
4. Dodamo še bučo, pražimo. Nato pa še slanino, gobe, bučko, česen in vegeto, če jo uporabimo.
5. Ko se sestavine zmehčajo (ne popolnoma), dodamo dimljeno papriko in paradižnikov koncentrat. Na hitro premešamo in popražimo.
6. Primešamo še peteršilj in majaron.
7. Sedaj dodamo riž ter vse skupaj še enkrat premešamo, da riž rahlo postekleni.
8. Dolijemo 0,7 L vode. Dodamo še lovorov list ter kuhamo cca. 13 min*.
* Čas kuhanja je odvisen od izbranega riža. Računajmo, da se bo riž kuhal še v pečici.
9. Primešamo še smetano za kuhanje. Če je potrebno, dosolimo po okusu.  Odstavimo ter dolijemo še 0,3 L vode*.
* Vode mora biti za cca. 1-1,5 prsta debeline nad sestavinami.
10. Vse skupaj pazljivo vlijemo v pekač oz. ognjevarno posodo (keramično, glineno) ter po vrhu potresemo z naribanim parmezanom.
11. Pečemo v segreti pečici na 200°C cca. 15-20 min.


Pa dober tek! :)

Komentarji