Hitri skutni štruklji

Sestavine:
- vlečeno testo (4 listi)
- 350 g skute
- 2 zvrhani jž kisle smetane (lahko tudi quarka, grškega jogurta)
- sol (po okusu)*
- sladkor (po okusu)*
- 2-3 zvrhani jž masla
- 0,5 gazirane vode
- krušne drobtine


*Sol in sladkor: odvisno, katere štruklje se odločimo narediti, slane ali sladke. Vsekakor pa tudi pri sladkih ne pozabimo na vsaj fin ščep soli.




Postopek:
1. V manjši kozici raztopimo maslo. Odstavimo ter mu primešamo gazirano vodo.
2. Na kuhinjski prt položimo 2 lista vlečenega testa tako, kot prikazuje spodnja slika (krajša robova skupaj, za cca. 1-2 prsta debeline prvega čez drugega; da dobimo dolg trak).
Nasvet: Čez prt lahko položimo še alu folijo.
3. Testo premažemo s pripravljenim maslom (tudi stik prvega in drugega lista testa).
4. Nanj po enakem postopku položimo še 3. in 4. list testa. Spet premažemo s pripravljenim maslom.
5. V skodelici premešamo skuto in kislo smetano. Solimo, sladkamo po okusu ter z mešanico premažemo testo.
6. Nadevano testo zavijemo v rolado oz. štrukelj.
7. Sedaj ga še prerežemo, da ga bomo lažje spravili v lonec. Vzamemo 2 večja kosa alu folije (toliko, da bomo štrukelj zlahka zavili) ter ju premažemo z ostankom masla. Potresemo še s krušnimi drobtinami.
8. Na tako pripravljeno folijo položimo štrukelj, ter ga zavijemo, robove pa zavihamo oz dobro zapremo. Tako ponovimo še z drugim. Kuhamo ju v slanem kropu cca. 25 min.
9. Kuhane štruklje pustimo na pladnju cca. 3-5 min, nato pa odstranimo folijo. Narežemo na poljubne kose.

Pa dober tek! :)

Komentarji