Ješprenj z bučo in šampinjoni

Sestavine:
- 230 g maslene buče
- 170 g šampinjonov
- 120 g ješprenja
- 1/2 rdeče čebule
- 1-2 stroka česna
- 1/3 čž muškatnega oreščka
- 2 jž sesekljanega peteršilja
- 2 čž majarona
- 1 lovorov list
- 1/3 čž rjavega sladkorja
- 1 čž dimljene rdeče paprike
- 1/2 jž paradižnikovega koncentrata
- sol
- poper
- 2 dl zelenjavne jušne osnove ali 1/2 čž (bio) vegete
- 1 čž belega balzamičnega kisa
- (olivno) olje, kokosovo maslo
* kisla smetana ali sladka smetana ali smetana za kuhanje; po okusu; lahko izpustimo


Količine sestavin zadoščajo za 2 porciji.
Postopek:
1. Ješprenj speremo ter damo kuhati. Kuhamo cca. 20 min. Ne skuhamo ga čisto do konca, saj ga bomo dodali še k sestavinam v ponvi in skuhali skupaj.
Nasvet: - Ješprenj bo prej kuhan, če ga bomo predhodno namočili, lahko tudi čez noč; v primeru, da že vemo, kaj bomo jutri skuhali. Vendar ni obvezno.
             - Lahko ga kuhamo v večji količini vode ter nato odcedimo, ali pa damo vode le toliko, da ga med kuhanjem za približno debelino palca vedno prekriva in sproti dolijemo vročo vodo po potrebi.
2. Bučo olupimo ter narežemo na srednje velike kocke, šampinjone na srednje debele, česen pa na tanjše lističe, čebulo pa na drobno sesekljamo.
3. V globji ponvi segrejemo (olivno) olje in kokosovo maslo ter začnemo pražiti čebulo, dokler se popolnoma ne zmehča.
4. Dodamo bučo. Solimo ter dodamo še vegeto in muškatni orešček. Rahlo pražimo, dokler se buča malo ne zmehča. Če je potrebno, lahko dolijemo cca. 2 jž vode. Počakamo, da izpari. Nato dodamo gobe, lovorov list in popramo po okusu. Premešamo in popražimo.
5. Ko se gobe 'zmehčajo', dodamo še dimljeno papriko, paradižnikov koncentrat ter sladkor. Premešamo ter na hitro prepražimo vse skupaj.
6. Sedaj primešamo še ješprenj in dolijemo toliko vode (in jušno osnovo, če jo uporabimo), da bo za cca. 1,5 prst debeline nad sestavinami in kuhamo še cca. 10 - 15 min. Vmes dodamo še kis in dolivamo vročo vodo po potrebi.
Nasvet: Po želji oz. okusu lahko na koncu vmešamo še 1 jž sladke smetane ali smetane za kuhanje. Lahko pa jed postrežemo s kislo smetano. Če želite, lahko po vrhu dodate še hrustljavo popražene rezine dimljene slanine ali pancete.
            
Pečena buča:
Če se odločite to slastno jed postreči v pečeni buči, boste vsekakor vse za mizo navdušili.
Lahko celo jed postrežete v eni večji buči ali v 2 manjših (2 porciji). Če smo že v štartu pozorni, lahko že v trgovini izberemo buče, ki imajo bolj ravno dno. Ni pa obvezno. Po potrebi le tega z nožem še poravnamo oz. odrežemo. Buči odrežemo tako velik (spodnji) del, da bomo dobili dovolj veliko skledico za našo jed. 'Pokrov' pa ta čas spravimo na stran. Bučo izdolbemo tako, da nam ostane mesnati rob ter malo debelejše dno. Jaz uporabim kar žlico za sladoled.
Opomba: Kot veste, so buče maslenke podolgovate. Lahko odrežete samo večjo zgornjo polovico s pokrovom, ali pa spodnji del in zgornji pokrov. Vsekakor tisto, kar nam ostane, olupimo in narežemo za v samo jed. Meso, ki ga izdolbemo, pa lahko shranimo za slasten čušpajz ali juho.
Buče ne lupimo. Samo položimo na papir za peko (izdolbeno skledico in pokrov) in pečemo v predhodno segreti pečici na 175°C - 180°C cca. 50 min - 1 h.


Pa dober tek! :)

Komentarji