Klipiči

Sestavine:
- 0,5 kg moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 čž soli
- 3 dl toplega mleka
- 1 dl olja
- 1/4 čž sladkorja
- 0,7 dl toplega mleka + 0,3 dl tople vode za premaz
- lanena, sezamova semena, kumina, mak,... (po želji, lahko tudi brez)
Postopek:
1. V 0,5 dl toplega mleka raztopimo sladkor ter vanj nadrobimo kvas. Pustimo, da se speni oz. naredi kvasec (cca. 10-15 min).
2. Moko razrahljamo, v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec, ob robu pa dodamo sol.
3. V jamico prilijemo še preostalo mleko ter olje.
4. Z električnim mešalnikom ter na koncu še na kratko z rokami zamesimo fino gladko testo, ga oblikujemo v kroglo, prestavimo v posodo za vzhajanje, pokrijemo s kuhinjsko krpo ter ga pustimo vzhajati na toplem cca. 1,5 - 2 h.
Nasvet: Če se slučajno zgodi, da se testo prijema posode, dodamo še malo moke. Testo mora biti sijoče, mehko in gladko, posoda pa mora ostati popolnoma čista.
5. Vzhajano testo preložimo na delovno površino. Zdaj lahko sproti trgamo manjše kroglice ter jih razvaljamo oz. raztegnemo v elipse, katere zavijemo od ožjega dela preko širše sredine proti ožjemu delu.
Lahko pa malo pogoljufamo in testo razdelimo na 3-4 krogle. Vsako razvaljamo v krog (kot za rogljičke) ter narežemo na 8 enakih 3-kotnikov. Klipiče zavijemo od širšega dela proti ožjemu.
6. Klipiče polagamo na pekač s papirjem za peko. Vsakega premažemo z mešanico mleka in vode ter potresemo z izbranimi semeni. Pustimo jih, naj počivajo na toplem še 15-20 min.
7. Pečemo v pečici segreti na 180°- 200°C cca. 15min.


Pa dober tek! :)

Komentarji