Marmorni cheesecake

Sestavine:
- 2 jajci (vel. L)
- 65 g sladkorja
- 10 g vanilinega sladkorja
- 220 g pasirane skute
- 100 g quarka
- 20 g pudinga v prahu (okus kokos, vanilija; meni je vsekakor ljubši okus kokosa)
- 25 g temne čokolade
- 1/2 jž kakava v prahu
+ maslo, sladkor v prahu in malo moke za pekač


Količina sestavin zadošča za manjši pekač premera 18 cm.


Kaj je quark? Pogosto dobim to vprašanje. Jaz mu rečem kar skuta. Quark je v bistvu pusti sveži sir, ki ima zelo lepo kremasto teksturo, po okusu pa bi ga uvrstili nekam med skuto in jogurt. V slaščice s skuto ga je dobro dati ravno zaradi njegove krasne strukture, zaradi katere bo cheesecake fin kremast, sočen in hkrati rahlo puhast. Pri nas se ga vsekakor da dobiti v vseh večjih trgovinah z živili. Če pa slučajno nimate te možnosti, lahko uporabite samo pasirano skuto.




Postopek:
1. Čokolado natrgamo na koščke in jo raztopimo nad paro. V vročo primešamo še kakav. Odstavimo.
2. Jajci, sladkor ter vanilin sladkor stepemo z elektičnim mešalnikom do gostejše puhaste kreme.
3. Dodamo še pasirano skuto, quark ter puding. Zmešamo do enotne zmesi brez grudic.
4. Pekač namastimo ter potresemo s sladkorjem v prahu in malo moke.
5. V pekač vlijemo cca. 3/4  mase. V preostalo 1/4 pa dobro vmešamo čokolado*.
*Nasvet: Preden čokolado vmešamo, preverimo če je še vedno dosti tekoča. Če se nam je že malce strdila, jo na hitro rahlo segrejemo (vsekakor ne preveč, le toliko da bo topla).
6. Sedaj po vrhu 'sem ter tja' vlivamo še čokoladno zmes. S konico noža ali slamico lahko po želji potegnemo skozi vzorce.
Nasvet: Če želite, lahko že pred samim vlivanjem zmesi v pekač, ločite zmesi ter ju izmenično vlivate; po želji.
7. Pečemo na spodnji rešetki v segreti pečici na 170°C 30 min, nato zmanjšamo na 150°C in pečemo še 15-20 min.


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji