Pirini piškoti

Sestavine:
- 110 g pirine moke
- 130 g bele pšenične moke
- 60 g sladkorja
- 100 g margarine z maslom (npr. Rama butter, Margo... ipd.)
- 40 g kisle smetane
- 6 g vanilinega sladkorja
- ščep soli
- 3 g pecilnega praška


Če se odločimo še za nadev: 1 skodelica mletih orehov* + cca. 1/5 - 1/4 skodelice mleka + sladkor v prahu (po okusu).
Uporabimo lahko tudi mlete lešnike*, mak*, meni ljubo mešanico orehov in lešnikov (cca. 1:1), marmelado, čokolado... po želji.




Postopek:
1. Margarino z maslom, sladkor ter vanillin sladkor stepemo z električnim mešalnikom.
2. Med mešanjem dodamo kislo smetano in nato še obe moki s pecilnim praškom in soljo.
3. Mešamo, dokler ne dobimo večjim krušnim drobtinam podobno teksturo.
4. Testo dokončamo z rokami. Oblikujemo ga v gladko kroglo ter postavimo v hladilnik za cca. 30 min.
5. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini ter izrežemo poljubne oblike.
Nasvet: Najverjetneje že veste, pa vseeno, da vas opomnim, da vso testo vedno lahko porabimo. Ko mi ostane nekaj testa, vanj primešam še kakšno žlico nadeva z orehi, ga na hitro pregnetem ter oblikujem slastne kifeljčke.
6. Pečemo na papirju za peko v segreti pečici na 180°-190°C 7-10 min.




Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji