Burrito

Sestavine:
- 500 g mlete govedine ali mešanega mletega mesa
- 1 manjša rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 čž mletega koriandra
- 1,5 čž dimljene mlete rdeče paprike
- 1 čž čilija v prahu (lahko tudi več, po okusu)
- 2 jž paradižnikovega koncentrata ali mezge
- par vejic svežega peteršilja, koriandra (če ga imamo)
- sol
- poper
- 1/3 - 1/2 čž rjavega sladkorja
- 1 (manjša) rdeča paprika
- 1 (manjša) zelena paprika
- 120 g kuhane koruze
- 140 g rjavega ali rdečega kuhanega fižola
- 150 g riža
- solata (endivija; po izbiri)
- sok limete*
- kokosovo maslo ali olje
- 6 velikih pšeničnih tortilj
- po želji oz. okusu: Tabasco, pekoča čilijeva omaka, čilijevi kosmiči, kisla smetana, nacho, naribani cheddar, ...
* Sveži sok limete uporabimo, če želimo malce 'okisati' solato ali pa, če uporabimo preliv iz kisle smetane, kateri dodamo malce soka limete, ščep česna v prahu ter malo nasekljanega koriandra.
* Fižol za burrito lahko tudi pretlačimo. V tem primeru ga ne dodamo v ponev z mesom.
Dodamo mu malce česna ter čilija v prahu in dobro pretlačimo. Dodamo ga pri samem sestavljanu burrita. Po želji.

Postopek:
1. Riž dobro speremo pod hladno vodo (v cedilu). Sedaj ga prestavimo v kozico in vlijemo 3 dl hladne vode. Pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju. Tik preden zavre, dodamo 1/5 čž soli, zmanjšamo ogenj ter nazaj pokrijemo. Skupni čas kuhanja je cca. 15 min. Odvisno od izbranega riža.
2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo, papriki pa narežemo srednje velike koščke.  
3. V ponvi segrejemo cca. 25 - 30 g kokosovega masla. Vanj stresemo mleto meso, solimo in ga na zmernem do močnejšem ognju pražimo toliko časa, da na videz ni več surovo oz. da že dobi rahlo rjavo barvo.
4. Dodamo še čebulo. Premešamo in pražimo, dokler se čebula ne zmehča in rahlo karamelizira.
5. Dodamo papriki, česen in poper. Premešamo. Rahlo pražimo, dokler se papriki in česen malo ne zmehčata.  
6. Dodamo še paradižnikov koncentrat, dimljeno papriko, čili* ter sladkor. Premešamo. Naj se vse skupaj rahlo prepoji in 'prepraži'; cca 30 s. Nato dolijemo 1,5 dl vode, pokrijemo in vse skupaj dušimo cca. 15 min.  Vmes nekajkrat premešamo in dolijemo malo vode, če je potrebno.
Opomba: Ne smemo dolivati preveč vode. Sestavine morajo biti prepražene in vsekakor sočne z malo tekočine, pa vendar ne delamo omake.
* Če ste sami ali tisti, ki jih gostite veliki ljubitelji pekoče hrane, lahko že v ponev dodate čilijeve kosmiče, pekočo čilijevo omako ipd. V nasprotnem te bolj pekoče sestavine dodajte raje posebej v vsak burrito pri samem zavijanju.

7. Fižol in koruzo splaknemo pod hladno vodo ter ju dodamo v ponev, premešamo. Dodamo še sesekljani peteršilj in koriander, pokrijemo in dušimo še cca. 3 min.
8. Tortilje moramo vsekakor segreti, da bodo fine mehke in jih bomo zlahka zavili. Najbolje je, če imamo ponev s pokrovom, ni pa nujno. Ponev segrejemo. Vanj položimo tortiljo. Pokrijemo za samo nekaj sekund. Odkrijemo, tortiljo obrnemo ter jo po 1-2 sek vzamemo. Tortilje se nam nikakor ne smejo izsušiti.
Nasvet: Najbolje je tortilje segrevati in nadevati sproti. V nasprotnem jih pokrijte z malce navlaženo kuhinjsko krpo.
9. Sedaj nam preostane samo še, da sestavimo te slastne burittose. Na tortiljo položimo riž, nanj slastno mesno mešanico (tu sedaj dodamo še čilijeve kosmiče, Tabasco, čilijevo omako, nacho, nariban cheddar, kislo smetano; po izbiri in okusu, če jih uporabimo) ter na vrh solato.
10. Sedaj spodnji rob čvrsto zavijemo okoli nadeva ter tortiljo z leve in desne prepognemo navznoter.

11. Burrito zavijemo do konca. Zunanji rob naj ostane spodaj. To je to. Če želite, lahko slastne burittose še popečete na pekaču za tople sendviče. Npr. če želite malo hrustljavosti ali pa če ste jih nadevali še z naribanim cheddarjem, se bo sir popolnoma raztopil. Po želji.
12. Jaz jih najraje postrežem ob krompirjevih medaljonih iz pečice. Zato vam kar tukaj povem, kako jih pripravite.

Krompirjevi medaljoni iz pečice:
- 3 večja krompirja
- olje (jaz uporabim kar domače olivno)
- sol
+ papir za peko


Postopek:
1. Krompir olupimo, operemo ter dobro obrišemo s papirnatimi brisačkami.
2. Narežemo ga na tanjše kolobarje. 
3. Kolobarje položimo na pekač obložen s papirjem za peko en poleg drugega.
4. Posolimo ter pokapamo oz. pošpricamo z oljem (ne preveč).
5. Pečemo v segreti pečici na 200°C do zlatorumene, zlatorjave barve; cca. 30 - 35 min. Odvisno od debeline kolobarjev.

Pa dober tek! ;)


Komentarji