Cheesecake s pistacijami brez peke

Sestavine:
Za podlago:
- 180 g piškotov (jaz sem uporabila piškote Gran Cereale: Classico, Digestivo)
- 65 g masla
- 2 čž mleka
- 1 jž medu


Za nadev:
- 400 g kremnega sira (Philadelphia, Abc)
- 250 ml sladke smetane (za stepanje)
- 80 g sladkorja v prahu
- 0,3 dl limoninega soka (lahko uporabite tudi limeto)
- 5 g želatine v prahu + 0,2 hladne/mrzle vode
- 1 zavitek kremfixa


Za pistacijev disk:
- 130 g pistacij (olupljenih, nesoljenih)*
- 1 jž sladkorja v prahu
- 50 g bele čokolade
- 2 dl sladke smetane (za stepanje)
- 3 g želatine v prahu + 0,2 dl hladne/mrzle vode
* Namesto pistacij vsekakor lahko uporabite pistacijevo pasto. Jaz je nažalost nisem imela pri roki in moram povedati, da si boste prihranili kar nekaj časa, ki bi šlo za blanširanje in lupljenje samih pistacij.


Za dekoracijo:
1 kavna skodelica drobljenih (praženih) pistacij


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.




Postopek:
1. Najprej se lotimo pistacijevega diska. Če nimamo pistacijeve paste, moramo oluščene pistacije blanširati v vreli vodi cca. 1 - 2 min. Nato jih odcedimo in damo v posodo z mrzlo vodo. Sedaj pa k delu. Pistacijam odstranimo tanke lupinice.
2. V 0,2 dl hladne/mrzle vode stresemo 3 g želatine. Na hitro premešamo ter pustimo 5 - 7 min, da nabrekne.
3. V manjši kozici segrejemo sladko smetano, natrgano belo čokolado in sladkor. Nežno premešamo, da se čokolada raztopi in dobimo lepo enotno kremo.
4. Kremi dodamo očiščene pistacije (ali pistacijevo pasto) ter vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.
5. Pistacijevo zmes vrnemo na rahli ogenj. Segrejemo. Odstavimo ter v toplo dodamo pripravljeno želatino ter mešamo dokler se ne raztopi.
6. Za pistacijev vstavek oz. disk bomo potrebovali manjši okrogli model, ki ga malce namastimo ter obložimo z alu folijo za živila. Jaz sem uporabila kar pekač za manjše pite, premera 16 cm. Vsekakor pa uporabite tistega, ki ste ga že navajeni. Mogoče manjši nastavljivi obroč.
7. V obložen model vlijemo pistacijevo zmes ter postavimo v zamrzovalnik. Ko se disk strdi, ga prestavimo v hladilnik.
8. Piškote zmeljemo ter jim dodamo stopljeno maslo z mlekom in medom. Vse skupaj zmešamo v enotno zmes.
9. Dno tortnega pekača s snemljivim obodom obložimo s papirjem za peko, obod pa z acetatno folijo.
Nasvet: Če slučajno nimate acetatne folije pri roki, bo šlo skozi tudi tako, da večkrat prepognemo alu folijo s papirjem za peko v širok malce čvrstejši trak.
10. Piškotno zmes dobro ter enakomerno potlačimo na dno pekača. Postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
11. Ta čas pa se lotimo nadeva. V 0,2 dl hladne/mrzle vode stresemo želatino. Premešamo ter pustimo 5 - 7 min, da nabrekne.
12. Kremni sir, 2/3 sladkorja v prahu ter limonin sok zmešamo z električnim mešalnikom.
13. Preostali sladkor premešamo s kremfixom. Sladko smetano čvrsto stepemo s postopnim dodajanjem kremfixa s sladkorjem.
14. Od stepene smetane odvzamemo cca. 2 jž ter jo na rahlem ognju segrejemo v manjši kozici. Odstavimo ter dodamo pripravljeno želatino. Premešamo, da se raztopi.
15. V zmes s kremnim sirom narahlo z lopatico vmešamo stepeno smetano. Nato pa še raztopljeno želatino.
16. Pekač s piškotno podlago vzamemo iz hladilnika, vanj 'vlijemo' 1/3 zmesi ter jo z lopatico poravnamo. Damo v zamrzovalnik, da se krema strdi.
17. Ko je krema na otip že dovolj čvrsta, lahko vzamemo nadevan pekač iz zamrzovalnika. Prav tako vzamemo iz hladilnika še naš pistacijev disk. Odstranimo alu folijo ter ga položimo na vrh oz. sredino sirove kreme.
18. Sedaj od 2/3 sirove kreme, ki jo imamo še v posodi, odvzamemo 1/4 - 1/3 ter jo samo narahlo segrejemo, da bo malce tekoča.
Zakaj? Če imamo ozek in v tem primeru malce višji rob, ki je med diskom ter samim obodom, se bo krema veliko lepše sama enakomerno razporedila, če jo bomo samo vlili v tekočem stanju. Prav tako se bo prehod med že strjeno in hladno kremo bolje združil.
19. Torej, rahlo segreto kremo vlijemo v prazen rob okoli diska. Nato pa še dodamo preostalo kremo iz posode. Po vrhu lepo poravnamo ter damo v hladilnik. Najbolje kar čez noč.
20. Cheesecake potresemo s (praženimi) pistacijami ter postrežemo.


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji