Cimetova pletenka

Sestavine:
Za testo:
- 250 g moke (tip 500)
- 15 g kvasa
- 1 dl toplega mleka
- 0,2 dl vode
- 30 g sladkorja
- 20 g masla
- ščep soli
- 1 jajce (vel M)
+ maslo za pekač
+ 1 jajce in 2 jž mleka za premaz


Za nadev:
- 135 g masla (sobne temperature)
- 3 jž cimeta
- 120 g rjavega sladkorja (jaz sem uporabila temni rjavi sladkor muscovado)


Potrebuješ še:
- 100 g kremnega sira (Philadelphia, Abc)
- 0,3 dl stopljenega masla
- 0,3 dl mleka
- 1 čž vanilijeve arome
- 100 g sladkorja v prahu


Količine sestavin zadoščajo za pravokotni pekač 28 x 11 cm.




Postopek:
1. Najprej pripravimo kvasec. V 0,5 dl toplega mleka raztopimo 1/3 čž sladkorja ter vanj nadrobimo kvas. Na hitro premešamo ter pustimo 10 - 15 min.
2. V preostalo toplo mleko dodamo maslo, da se raztopi.
3. V večjo posodo presejemo moko. Dodamo sladkor ter vse skupaj premešamo. Ob robu posode potresemo sol, v sredini pa naredimo jamico, v katero dodamo pripravljeni kvasec.
4. Dodamo še mleko z maslom, vodo in razžvrkljano jajce. Začnemo mešati z električnim mešalnikom z nastavkom za testo na najnižji hitrosti.
5. Mešamo toliko časa, dokler testo ne začne odstopati od posode. Posoda mora ostati 'čista'. Če je potrebno, dodamo malce moke.
6. Testo prestavimo na delovno površino ter ga na hitro pregnetemo še z rokami. Dobimo fino gladko sijoče testo, ki ga oblikujemo v kroglo, postavimo nazaj v posodo, pokrijemo ter pustimo vzhajati cca. 2 h.
7. Pripravimo nadev. Z električnim mešalnikom stepemo maslo s sladkorjem. Dodamo še cimet. Premešamo.
8. Vzhajano testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino ter ga razvaljamo v pravokotnik (cca. 30 cm x 40 - 45 cm, če smo natančni).
9. Testo s pomočjo lopatice enakomerno premažemo s cimetovim nadevom.
10. Testo zarolamo (kot potico); od krajše stranice, seveda.
11. Sedaj vzamemo oster nož ter 'rolado' prerežemo po sredini oz. dolžini, tako kot kaže slika.
P.s. Slika ni od cimetove pletenke, ker takrat nisem poslikala. Je pa enak postopek, da si boste lažje predstavljali.
12. Testo prepletemo tako, da notranja dela z nadevom obračamo navzven.
Nasvet: Če je potrebno oz. če želite, lahko 'prazna' konca odrežete.
13. Pletenko preložimo v z maslom dobro pomaščen pekač.
14. Jajce in mleko skupaj razžvrkljamo. S čopičem premažemo pletenko. Pustimo, naj v pekaču počiva še 10 - 15 min.
15. Ta čas prižgemo pečico na 175°C - 180°C. Pečemo v segreti pečici na spodnji rešetki cca. 30 - 35 min.
16. V večjo posodo damo kremni sir in sladkor v prahu. Začnemo mešati z električnim mešalnikom ter postopoma dodajamo še stopljeno maslo, mleko, aromo vanilije. Vse skupaj dobro premešamo v enotno gladko zmes, ki jo v obilnih curkih prelivamo čez pečeno pletenko. Pustimo da se ohladi.

Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji