Orehova potica

Sestavine:
Za testo:
- 300 g moke (tip 500)
- 18 g svežega kvasa
- 1,2 dl mleka
- 0,3 dl vode
- 40 g sladkorja
- ščep soli
- 1 jajce
- 25 g masla
+ maslo za pekač
+ 1 jajce in 1,5 jž mleka za premaz


Za nadev:
- 200 g mletih orehov
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 2 jž medu
- 1-2 jž ruma
- 1 čž limonine lupinice
- 1/2 polne jž masla
- cimet (po okusu)
- 1 beljak
Nasvet: Če ste ljubitelji še bolj nadevane potice, samo povečajte količine naštetih sestavin za 1/3.


Količine sestavin ustrezajo za pravokotni pekač 28 x 11 cm.


Postopek:
1. Najprej naredimo kvasec. 1,2 dl mleka segrejemo (ne zavremo!). Od tega vzamemo 2 jž ter dodamo še 0,3 dl tople vode in 1/2 čž sladkorja. Premešamo, da se sladkor raztopi. Vanj nadrobimo kvas ter samo na hitro premešamo. Pustimo, da se speni oz. naredi kvasec (cca. 10-15 min).
2. V preostalo segreto mleko dodamo maslo, da se raztopi.
3. Jajce posebej razžvrkljamo.
4. V večjo skledo stresemo moko ter jo z metlico premešamo oz. razrahljamo. Ob robu potresemo sol, v sredini pa naredimo jamico ter vanj stresemo pripravljeni kvasec.
5. Začnemo mešati z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti. Dodamo še jajce, sladkor ter toplo mleko z maslom. Mešamo, dokler se vse sestavine lepo ne zedinijo. Testo se na koncu že samo začne oblikovati v kroglo in se ne prijema posode. Posoda mora ostati 'čista'. Če je potrebno dodamo še 1-2 čž moke.
6. Testo še na hitro dodelamo z rokami* ter oblikujemo v fino gladko kroglo, ki jo postavimo nazaj v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo ter damo počivati na toplo za cca. 2 h (naj se testo podvoji).
* Ko jaz na hitro pregnetem testo, ga še nekajkrat butnem iz višine ob delovno površino. To naredim, da bo testo fino rahlo. Probajte.
7. Sedaj se lotimo še nadeva. Smetano dobro segrejemo, da bo vroča. Primešamo ji še maslo, med ter rum.
8. Mlete orehe premešamo s sladkorjem, cimetom, limonino lupinico ter sladkorjem. Čez dobljeno mešanico prelijemo vročo smetano. Dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi.
9. Beljak stepemo z 1 čž sladkorja v čvrst sneg (sladkor dodamo šele proti koncu stepanja).
10. K orehovi mešanici dodamo 1 jž snega ter na hitro premešamo. Nato pa nežno z lopatico postopoma primešamo preostali sneg.
11. Vzhajano testo preložimo na pomokano površino ter ga razvaljamo v pravokotnik (cca. 0,5 cm debeline).
12. Testo premažemo z nadevom. Najlažje ga bomo lepo namazali z lopatico za testo ali z lopatico za torte. Proti koncu pustimo za cca. 2 cm praznega testa.
13. Sedaj potico zavijemo s tistega konca, kjer smo testo nadevali od začetka seveda. Potico zavijamo kar dovolj čvrsto, da ne bomo imeli lukenj med nadevom in samim testom. Spet pa ne smemo grobo mečkati testa. 'Odvečna' konca* odrežemo z ostrim nožem, da bo naša potička lepo enakomerno vzhajala ter do imela z obeh koncev dovolj zraka.
* Ta dva odvečna konca oz. polžka lahko pesebej spečemo in jih pomažemo, dokler se potica hladi.
14. Pekač namastimo ter ga po želji obložimo še s papirjem za peko. Potico nežno preložimo v pekač. Vzamemo nabodalo za ražnjiče ter jo še sem ter tja prepikamo, kar do dna. Pustimo, naj vzhaja v pekaču še 20 min.
15. Jajcu dodamo mleko ter ga dobro razžvrkljamo. Vzamemo čopič in nežno premažemo potico. Če smo s premazom zaprli kakšno luknjico, vzamemo nabodalo in spet malo prepikamo.

16. Pečemo na spodnji rešetki v segreti pečici na 180°C 40 min.
Nasvet: Svojo pečico že najbolje poznate. Mogoče bo nekatera potrebovala malce daljši čas peke.

Pa dober tek! ;)
Komentarji