Piščančji file v korenčkovi omaki

Sestavine:
- 2 piščančja fileja brez kosti
- 2-3 korenčka
- 1/2 večje čebule
- 1-2 stroka česna
- sol
- poper
- bio mešanica začimb (vegeta)
- 1/3 čž rjavega sladkorja
- muškatni orešček (cca. 1/3 čž)
- lovorov list
- 1-2 vejici peteršilja
- 1 jž sladke smetane (za stepanje)
- olivno olje


Piščančji file v korenčkovi omaki s krompirjevimi medaljoni iz pečice.


Postopek:
1. Piščančja fileja operemo, obrišemo s papirnatimi brisačkami, nasolimo, popramo ter rahlo natremo še z bio mešanico začimb. Čebulo in česen na drobno nasekljamo. Korenček pa olupimo in narežemo na tanke kolobarje.
2. V ponvi segrejemo cca. 0,5 dl olivnega olja. Na zmernem ognju zlato popečemo fileja z obeh strani, nato ju odstavimo na krožnik ter pokrijemo z alu folijo.
3. V ponev prilijemo še cca. 0,5 dl olivnega olja ter popražimo čebulo. Čebula se mora popolnoma zmehčati in rahlo skaramelizirati.
4. Dodamo korenje ter muškatni orešček. Premešamo in na manjšem ognju pražimo cca. 3 min.
5. Dodamo česen ter sladkor. Premešamo.
6. Dolijemo cca. 3 dl vode. Dodamo še lovorov list, pokrijemo s pokrovom in dušimo cca. 7 min.
7. Iz ponve zajamemo cca. 2 jušni zajemalki sestavin (s tekočino vred) ter jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Vlijemo nazaj v ponev. Dodamo še 1 jž sesekljanega peteršilja ter dolijemo še malo vode, če je potrebno.
8. Sedaj vrnemo v ponev še piščančja fileja, ju v omaki parkrat obrnemo, pokrijemo in pustimo, da se vse skupaj duši cca. 20-30 min. Odvisno od velikosti filejev. Med dušenjem lahko fileja še obrnemo. Proti koncu primešamo še 1 jž sladke smetane.
9. Postrežemo s pečenim krompirjem, rižem, kvinojo, ajdovo kašo... In pa seveda ne pozabimo na skledo solate. Po želji.


Pa dober tek! ;)

Komentarji